Откриха "говорещи" домати: как враговете и приятелите влияят на комуникацията им

Откриха "говорещи" домати: как враговете и приятелите влияят на комуникацията им

Но разговорно общуване с тях засега няма как да се получи

Изследователи от Илинойския университет в Урбана-Шампейн са открили, че растенията използват химични вещества, наречени летливи органични съединения (ЛОС), за да комуникират помежду си и с околната среда, съобщава Illinois IGB.

Проучването е установило, че доматените растения отделят различни видове и количества ЛОС в зависимост от това, дали са нападнати от гъсеници и имат ли полезни гъбични асоциации.

Учените откриват, че доматени растения, подложени на нападение от гъсеници, отделят летливи органични вещества, които привличат насекоми-хищници към гъсениците. По този начин самите растения се защитават от гъсеници. Изследователите също така устанояват, че доматените растения с полезни гъбични асоциации отделят по-малко летливи органични вещества, отколкото растенията без такива асоциации. Това предполага, че гъбичките могат да осигурят на растенията известна защита срещу вредители.

Освен това, в хода на проучването изследователите установяват, че сортовете домати, отглеждани в домашни условия, отделят повече летливи органични съединения, отколкото хибридните сортове домати. Това предполага, че репродуктивните домати могат да бъдат по-устойчиви на вредители и болести, отколкото хибридните.

Изследването дава нова представа за това, как растенията използват химични вещества за комуникация. Получените резултати могат да имат важно значение за селското стопанство и борбата с вредителите. Например, изследователите предполагат, че използването на полезни гъби може да помогне за намаляване на нуждата от пестициди.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: