Платете си и в Рим ще ви прегръщат терапевтично

Платете си и в Рим ще ви прегръщат терапевтично Снимка: https://pixabay.com/

Призивите за спазване на безопасно разстояние, които се чуват вече много дълго, вече имат ефект, негативен

По време на пандемията мнозина започнаха да се страхуват от близък контакт с други хора, но тази нужда изобщо не изчезна. Тя може да бъде удовлетворена в центъра на Рим, където сега работи „Място за прегръдки“, къдетоса готови да прегърнат всички - срещу заплащане.

„Пандемията даде ясно да се разбере колко е важно някой да ви хване за ръката или просто да ви потупа по рамото в точното време“, обяснява Лора Нардини, основател на "Място за прегръдки".

"Преди това хората го правеха спонтанно, но сега всичко се промени. Възможността да се намери място, където да си възвърнете спокойствието, или човек, който ще ви помогне в това, сега стана особено ценно. Ето защо търсенето се увеличи толкова много."

Сесиите продължават от половин  до час, цената им започва от 60 евро. Някои идват редовно тук и казват, че успяват не само да се отпуснат:

"Това има дългосрочен ефект. Известно време сте в позиция, в която не е нужно да правите нищо, а само присъствате и се вслушвате в себе си. Много помага, когато трябва да се съсредоточите и да си поставите цели."

Животът почти се върна към обичайния си ход, но контактите между хората не са възстановени напълно. От Рим съобщава кореспондентът на Euronews Джорджия Орланди:

"Пандемията се превърна в своеобразен спусък за развитието на този бизнес. Хората усетиха какво означава липсата на физически контакт. Но сега строгите ограничения вече са отменени и ние попитахме експерт защо на хората все им липсват прегръдки."

„Преди на много хора им липсваше любов“, казва Себастиано Мъфеттоне, професор по философия, „но с пандемията ситуацията се влоши, защото трябваше да се изолираме, а сега проблемът стана хроничен.

Италия беше първата западна държава, засегната от вируса, така че не е изненадващо, че този бизнес започна точно тук.

"Никой не би могъл да си представи, че подобен бизнес може да възникне в Италия. Но ние първи се сблъскахме с извънредна ситуация, която накара италианците да търсят решения."

С приключването на пандемията се очаква увеличаване на случаите на депресия и свързани с нея разстройства и все още не е ясно докога тази тенденция ще продължи.

Появата на центрове като "Място за прегръдки" е напомняне, че мерките, предприети за борба с разпространението на вируса, са причинили сериозни щети на обществото и човешките отношения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: