Детски рисунки на български шевици грейнаха в сърцето на Рим

Детски рисунки на български шевици грейнаха в сърцето на Рим Снимка: Лична колекция

Българският културен институт „Борис Христов”, Културна асоциация „Асен и Илия Пейкови” и Българско училище „АзБуки” – Рим/Колеферо подредиха изложба на детски рисунки под надслов „Моята българска бродирана риза”.

В центъра на Вечния град, на метри от площад „Испания”, галерия „България” отбеляза по този начин Деня на българските будители. Изложбата от 75 творби привлече не само българската общност в италианската столица, но и множество римляни и чуждестранни туристи, запленени от слънчевата атмосфера и пъстрите багри в залата. 

Идеята „Моята бродирана българска риза” е на училище „АзБуки” и се осъществява под формата на конкурс за детски рисунки по тази тема, а основен двигател на организацията е директорът на училището, г-жа Мариола Георгиева. Конкурсът се провежда шеста година и разширявайки постепенно периметъра си, включва картини и декоративни предмети, създадени от ученици в българските училища по света и в България. 

Освен наградите за отличените малки художници, всяко дете, участвало в конкурса, получава като подарък по една българска книга

Но конкурсът не се ограничава с насърчаване на таланта на българчетата по света. Тръгвайки от идеята да развие творческите заложби на българските ученици, да им даде поле за самоизява в изобразителното изкуство и да утвърди връзката им с родината, г-жа Георгиева има една мечта - един ден, в близко бъдеще, всеки българин по света да облече своята бродирана българска риза на празника на българската духовност - 11 май, денят на Светите братя Кирил и Методий. 

Тя вярва, че по този начин, всяко българско сърце, където и да се намира, може да намери своя нов ритуал за връзка с корените си – така искрено и непосредствено, както го правят малките художници.

Изложбата в галерия „България", Рим, с куратор Олга Босева, ще продължи до 10 ноември.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: