Художниците-бунтари от група XXL с изложба в центъра на Рим

Художниците-бунтари от група XXL с изложба в центъра на Рим Снимка: Личен архив

Организирана от Българския културен институт и галерия „България”, изложбата под традиционния за групата надслов „Bad Boys” представя творби на Хубен Черкелов, Иван Кюранов, Генади Гатев, Свилен Стефанов, Росен Тошев и Георги Тушев.

Курирана от персоналния куратор на групата Сузана Вагнер Хорватовикова и втори куратор Олга Босева, изложбата се вписа естествено в културния спектър на италианската столица, привличайки интереса не само на местната публика и многобройните чуждестранни туристи, но и на специализираната критика.

Сайтът arte.it описва нашироко историята на Група XXL от формирането ѝ през 90-те години и първите изяви на художниците, акцентирайки върху неизменната провокативност на творчеството им и непримиримостта им срещу фалша, корупцията и консуматорското общество. Авторитетното италианско списание Аrtribune определи римската изложба на „лошите момчета” като „тематична постмодерна реинтерпретация на експресионизъм, абстракционизъм и попарт”, разкриваща приемствеността в развитието на авторите.

Галерия "България", Рим, изложба на Група XXL, снимка - личен архив 

Като част от Българския културен институт в Рим, галерия „България” вече има традициите си в представянето на класическото и съвременно българско изобразително изкуство, вмествайки един малък, но значим български кът в сърцето на италианската столица. 

Галерия "България", Рим, изложба на Група XXL, снимка - личен архив 

С изложбата „Bad Boys” обаче, галерията естествено застана „на равна нога” с високите критерии на Рим като един от центровете на световните културни процеси. Изкуството на художниците от Група XXL и днес ги обединява като инакомислещи, започнали изявите си с бунт срещу тривиалното във всичките му форми и развили се като творци от световна класа, с блестяща международна кариера, включително и като преподаватели в престижни художествени академии по света, с многобройни изложби от София и Европа до САЩ и Сингапур.

Изложбата им в римската Галерия "България" ще продължи до 23 април 2023 г.

Галерия "България", Рим, изложба на Група XXL, снимка - БКИ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: