В Рим се проведе масова демонстрация на италианските неофашисти

В Рим се проведе масова демонстрация на италианските неофашисти Снимка: pixabay.com

Стотици италиански неофашисти се събират всяка година

Тази година събитието се проведе на 8 януари. Според различни оценки митингът е събрал от 500 до 1,5 хиляди участници. Демонстрантите са дефилирали през Рим, показвайки по време на марша фашисткия поздрав с изпъната нагоре ръка, съобщава Reuters

Медиите пишат, че демонстрацията е била посветена на годишнината от нападението на ляворадикалите срещу централата на партията "Италианско социално движение" през 1978 г. в периода на "оловните 70-те години" (когато е активната конфронтация между десните и левите радикали в Италия).

Годишната среща на неонацистите в Италия, както се и очакваше, не се хареса на политическото малцинство – на опозицията. Лидерът на лявоцентристката Демократическа партия Ели Шлейн нарече "мероприятието" неприемливо, а лидерът на центристката партия "Ацион" Карло Календа охарактеризира цялата ситуация като "позор за европейската демокрация".

Настоящият премиер на Италия Джорджа Мелони като цяло игнорира масовото събиране близо до бившата централа на неофашистката партия "Италианско социално движение" (MSI) в центъра на Рим.

Между другото, MSI е продължение на фашистката партия на Мусолини след края на Втората световна война, въпреки факта, че следвоенната конституция на Италия забранява нейното възраждане.

На митинга участниците са назовали имената на Франческо Роки (ръководител на регион Лацио) и Мигел Готор (съветник по въпросите на културата в правителството на Мелони) – и двамата са присъстваха на митинга. 

Опозицията обвини управляващата крайнодясна партия на Мелони "Братя на Италия" в бездействие: до този момент няма нито осъждане, нито коментари относно демонстриращата тълпа в центъра на Рим.

The Guardian излъчи кратко видео от демонстрацията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: