Защо смехът е важен за тялото и ума ни

Защо смехът е важен за тялото и ума ни Снимка: lifeglobe.net

Смейте се, за да бъдете здрави и щастливи

Забавленията и приятните изненади, а така също и смехът, който те могат да предизвикат, на пръв поглед може да изглежда просто глупава загуба на време. Но в действителност смехът активира много области на мозъка, които контролират двигателната, емоционалната, когнитивната и социалната обработка на данни. Изследователите отбелязват силата на смеха за подобряване на физическото и психическото състояние.

Физическата сила на смеха

Хората започват да се смеят в ранна детска възраст, като това помага да се развият мускулите и силата на горната част на тялото. Смехът не е просто дишане.Той е основан на сложни комбинации от лицеви мускули, често свързани с движението на очите, главата и раменете.

Смехът активира няколко области на мозъка: мозъчната кора, която контролира мускулите, челната част, която помага да се разбере контекстът, и лимбичната система, която модулира положителните емоции. Включването на всички тези звена укрепва невронните връзки и помага на здравия мозък да координира дейността си.

Чрез активирането на нервните пътища на емоциите, такива като радост и забавление, смехът може да подобри настроението и да направи физическата и емоционалната реакция на стреса по-малко интензивна.

Например смехът може да помогне да се контролират нивата на невротрансмитера серотонин в мозъка, подобно на антидепресантите. Чрез минимизиране на реакцията на мозъка към заплахи той ограничава освобождаването на невротрансмитери и хормони, като например кортизол, които могат да износят сърдечносъдовата, метаболитната и имунната система с течение на времето. Смехът е своеобразен антидот на стреса, който отслабва тези системи и увеличава уязвимостта към болести.

Познавателната сила на смеха

Доброто чувство за хумор и смехът до голяма степен зависят от социалния интелект и ресурсите на работната памет. Смехът, както и хуморът, обикновено възниква от признаването на несъответствието или абсурда на ситуацията. Трябва мислено да разрешите неочаквано поведение или събитие - в противен случай няма да се смеете, вместо това може просто да се объркате. Идентифицирането на намеренията на другите и тяхната гледна точка може да увеличи интензивността на смеха и веселието.

Социалната сила на смеха

Много когнитивни и социални умения работят заедно, за да ви помогнат да следите кога и защо възниква смях по време на разговор. Дори не е нужно да чувате смях, за да се смеете. Смехът създава връзки и увеличава близостта с другите. Лингвистът Дон Нилсен отбелязва, че кикотенето и смехът рядко се случват, когато сме сами, поддържайки силната им социална роля. От най-ранна възраст детският смях е външен израз за удоволствие, който помага за укрепване на връзката с родителите.

Смеейки се ежедневно, дори и непродължително време, можете да подобрите социалните си умения. Когато се смеете в отговор на хумор, вие споделяте чувствата си с другите и извличате поука от рисковете.

Умствената сила на смеха

Изследователите на позитивната психология изследват как хората могат да живеят смислен живот и да просперират. Смехът предизвиква положителни емоции, които водят до такъв разцвет. Чувства като приятно удивление, щастие и радост повишават устойчивостта на организма и развиват творческото мислене. Те повишават субективното благополучие и удовлетворение от живота. Доказано е, че смехът е един от ефективните начини за подобряване на паметта.

Психолози са измерили честотата и интензивността на смеха на 41 души за две седмици, а също и оценките им за физическия и психическия им стрес. Те открили, че колкото повече хора се смеят, толкова по-малко съобщават за стрес, при това без значение дали смехът е силен, среден или слаб.

Все по-голям брой терапевти препоръчват използването на хумора и смеха, за да помогнат на пациентите си да изградят доверие и да подобрят работната среда. Обзорът на пет различни научни изследвания установява, че показателите за благополучие наистина се подобряват след  включването на смеха в живота ни.

Допълнителните психологически експерименти със смеха или контексти, в които той възниква, вероятно ще потвърдят значението на смеха през целия ден и ще предложат повече способи за умишлено използване на неговите преимущества.

 

 

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: