Успешен тест на първото летящо такси в Рим

Успешен тест на първото летящо такси в Рим Снимка: fanpage.it

Засега римското такси Volocity направи само няколко „осмици” във въздуха, но когато влезе в експлоатация през 2024 г., ще взема маршрута Рим – летище Фиумичино за 20 минути, вместо сегашните 54 при римския трафик.

Производителят на машината, немската компания Volocopter, е основана през 2011 г. и специализирана в този тип превозни средства. Краткият дебют на летящото такси беше организиран от екипа на летище Фиумичино и обявен под името „Пътуване в бъдещето”, пише fanpage.it

Клаудио де Винченти, президент на Aeroporti di Roma (Летищата на Рим), обясни: „Рим ще бъде една от първите столици, в които това ново транспортно средство, електрическият хеликоптер, ще започне да лети през 2024 г., с оглед юбилейната за Ватикана 2025 г. и кандидатурата на Рим за Експо през 2030 г., 15 години след Експо Милано”.

Ако всичко върви добре и в следващите изпитания, Рим ще може първи в Италия да се похвали с подобна услуга, казва Марко Тронконе, главен изпълнителен директор на Aeroporti di Roma: „Това е първият такъв тест в Италия. След него следват и тестове с други модели с по-дълъг пробег, с места за повече пътници и с по-голяма автономност”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: