"Хората започват да осъзнават колко много се нуждаем от докосване"

"Хората започват да осъзнават колко много се нуждаем от докосване" Снимка: change-life.eu

Професионален прегръщач е сравнително млада професия. За това как пандемията промени тази професия и какви правила са важни при професионалните прегръдки, разказва Süddeutsche Zeitung

"Всичко започва на дивана, основно с държане за ръце, рядко със зрителен контакт", разказва журналистката Улрике Нимц. - Доста трудно е да се взираш в очите на непознатия, когато всички наоколо обикновено гледат в мобилните си телефони. Да се докоснеш до чуждата ръка, независимо от това, че вирусът ни накара да стоим на разстояние толкова дълго. В един момент повечето хора стават "меки". Така Елиза Майер нарича момента, в който клиентите й вече не седят пред нея сковано, напрежението изчезва от тялото, от мислите. 

След това тя отива на леглото, прегръща човека отзад, притиска главата си към гърдите му. Гали врата, гърба. "Когато дишането стане по-дълбоко, очите се затварят, осъзнавам, че всичко работи", казва 35-годишната Елиза Майер, прегръщачка по професия.

Един час в прегръдките на Елиза Майер струва 70 евро, пише изданието. Ако някой търси еротика, похот или секс, той е попаднал на грешния адрес. Докосването до бедрата и гърдите тук е забранено, както и целувките. Трябва да подпишете спазването на тези правила преди началото на сеанса за прегръдки.

През 2016 г. Елиза основава "Асоциация на професионалните прегръщачи" във Виена, а през последните три години ръководи своя фирма в Лайпциг.

Професионалнияг прегръщач е сравнително млада професия, чийто основоположник е американката Саманта Хес. Елиза Майер посещава нейните семинарите и самата тя провежда обучение. В майсторските й класове по изкуство на докосването, които провежда през уикендите, заинтересованите научават всичко за хормона на прегръдката окситоцин и за това, че чувството за сигурност се предизвиква не само от галенето, но и от правилния натиск върху кожата и тялото.

Мечтата на Майер е да създаде франчайз, мрежа от прегръщачи във всеки голям град. Тя също така мечтае с течение на времето сесиите за прегръщане да бъдат толкова естествени за хората, колкото и релаксиращия масаж на краката.

Тя смята, че пандемията може да помогне за това. Забраната за контакти за нея бе и забрана да упражнява професията си, но сега, когато заболеваемостта е сравнително ниска, търсенето на близост, дори и за пари, се увеличава. "Хората започват да осъзнават колко много ние се нуждаем от докосване. Много започнаха да се замислят за това", споделя тя.

"След няколко месеца на изолация отново да почувствам енергията от някой, който не очаква нищо от мен - това беше фантастично преживяване", казва Катрин, кариерен консултант и преподавател по танци от Айзенах.

В повечето случаи при Майер идват мъже. Някои от тях никога не са имали връзка, други са били лишени от вниманието на родителите си, много от тях са преминали или в момента са подложени на терапевтично лечение, страдат от тревожни разстройства или са преживели насилие. Някои вече не искат да живеят.

С Ахим Елиза Майер прекарва по няколко часа, притиснати един към друг като две лъжици. В продължение на години младият мъж се бори с повтаряща се депресия и социофобия. Жените често го смятат за странен поради неувереността му в себе си. Днес той отново излиза сред хората, дори се занимава с музика заедно други хора. "Прегръдките са като тренинг за междуличностни отношения", казва Ахим.

Майер се прегръща с всички, това е принципът на нейната работа. Някои от клиентите й изпитват обида и негодувание към жените, други имат различни политически възгледи. Тя не коментира това. "Надявам се, че докосването ми ще ги направи по-миролюбиви, по-съпричастни", цитира думите й Süddeutsche Zeitung.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: