Учените откриха още едно сходство между делфина и човека

Учените откриха още едно сходство между делфина и човека Снимка: lapichki.com

По време на наблюдения върху някои видове делфини, учените откриха нови характеристики на тези умни животни, които ги правят още по-близки с нас.

Подобно на повечето си „роднини“, делфините от рода Steno (грапавозъби делфини) прекарват 80% от живота си в океанските дълбини - далече от любопитните погледи на изследователите. Това прави наблюдението над тези животни изключително трудно.

 

В продължение на шест години изследователят Джеръми Кишка и колегите му изучават грапавозъби делфини, обитаващи един от заливите на Мексико. Дългите години на усърдна работа най-накрая се увенчаха с успех. През януари тази година късметът се усмихна на изследователите: забелязвайки група от четири делфина, те успяха да пуснат дрон, който започна да следи животните.

По този начин учените откриха, че делфините споделят храната помежду си. Такава „привичка" вече е била документирана при някои примати и прилепи, но това е първият път, когато изследователите успяват ясно да проследят подобно поведение и при делфините.

 

Оказва се, че делфините не си споделят храна просто така, без причина. Поведението им има по-дълбок подтекст. По време на хранене животните, които предавали храна един на друг, започвали да „флиртуват". Учените обясняват, че това е обичайна практика при делфините. Въпросът е в това, че сексът за тези животни е начин на общуване, който надхвърля рамките на размножаването. Подобно на обмена на храна, той укрепва техните социални връзки.

 

Авторите на новата разработка споделят, че още през 2016 г. са виждали как тези животни си споделят храна, но за пръв път са успели да документират това тяхно социално поведение. Такава социална особеност помага на делфините да оцелеят на места, където има много хищници и малко храна. Животните споделят храната си не само за да се преборят с глада, но и за да поддържат дружески връзки помежду си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: