Редки розови делфини бяха забелязани да се забавляват в Хонконг

Редки розови делфини бяха забелязани да се забавляват в Хонконг Снимка: Pixabay

Редкият вид китайски бял делфин, който е почти застрашен от изчезване, е забелязан да се завръща във водите на Хонконг, съобщава Insider.

От март насам броят им се е увеличил с 30%, посочва д-р Линдзи Портър, старши изследовател от Университета в Сейнт Андрюс, пред The Guardian. Изследователите предполагат, че това се дължи на намаления фериботен трафик и на далеч по-малкия отпреди брой посетители заради пандемията.

Д-р Портър твърди още, че розовите или бели делфини от вида „прекарват много повече време в социализация, чифтосване и игри на повърхността“.

По всичко изглежда, че откакто пандемията ни връхлетя, животните по цял свят полека започват да възстановяват местообитанията си, от които в предишните десетилетия бяха постепенно прогонвани от хората. Така насред пътищата в Южна Африка отново могат да се видят излежаващи се лъвове, черни мечки бродят в националния парк „Йосемити" в САЩ, където не са били виждани от години. А последният прекрасен пример са тези стада розови делфини във водите между Хонконг и Макао, един район, който те бяха напуснали, след като там се засили морският транспорт.

Според Световния фонд за дивата природа популацията на делфините в устието на река Пърл в Хонконг се оценява на около 2500 екземпляра. Въпреки това обаче през последните години, по думите на д-р Линдзи Портър, е налице „тревожно намаление“. Дано това последно завръщане на делфина да подтикне повече хора към действие, за да можем да ги спасим.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: