Светлите и тъмните думи - причина за успехите или нещастията ни

Светлите и тъмните думи - причина за успехите или нещастията ни Снимка: sanovnik.bg

Има светли и тъмни думи. Напоследък тоналността на думите активно се изучава - както на думите с положителен заряд, така и отрицателно заредените.

Рядко контролираме речта си по тоналност, или по-добре да се каже, по количеството светлина. А всъщност в свободно изливащата се устна и писмена реч е вашето бъдеще, вашето здраве, вашите взаимоотношения със света и вашата съдба. Когато количеството тъмни думи в речта надвишава количеството на светлите, не може да се очаква нищо добро.

Академик Лихачов забелязва, че поетите и писателите, възпяващи мрачните картини и отчаянието от живота, призоваващи смъртта, живеят като че ли по-малко. Той отбеляза общото направление, общата тоналност на тяхното творчество.

Но вие сами можете да видите и да пребройте колко пъти в тяхното творчество се срещат думите смърт, тъга, печал, гибел, бездна, болка, самота? Ще се изненадате, ако ги преброите.

А думите здраве, радост, богатство, просперитет, победа, успех се срещат много по-рядко, меко казано. И то обикновено в отрицателен контекст: няма здраве, младостта си е отишла, цветята са увехнали, богатството е грях, а славата е само ярка кръпка върху остарялото тяло на певеца…

И колкото е по-талантлив, дори по-гениален е авторът, който използва тъмни думи, толкова по-бързо се сбъдва неговото мрачно заклятие. Колкото повече емоции и душевна сила той влага в тези думи, толкова повече те влияят на живота му. Същото е и с музиката. Веднъж гениалният Шопен свири траурния си марш. И вижда как дяволът излиза от пианото. Не е ли зрелищно? По това време той е много болен, страда от туберкулоза, скоро умира…

Трябва да внимаваме за количеството на мрачните думи. Дори и да сте гений, все пак ви се иска да поживеете още, нали? И да останете здрави, пълни с енергия и успешни?

Да използваме повече светли думи и по-малко тъмни, ако е възможно. Не всички думи трябва да се пишат или произнасят. Опитайте се да заменяте някои думи с други: по-рядко произнасяйте ужас, лошо, умирам, смърт, тъга...  И по-рядко ги пишете, освен ако не изкарвате прехраната си с меланхолични разкази.

Малко контрол върху речта прави чудеса, повярвайте ми, имам опит. Колко"траурни думи" произнасяте и пишете? Колко дяволи излизат от текста и речта ви? И колко светли, положителни думи произнасяте в обичайната си реч? Или четете, слушате?

В това понякога се крие причината за поредицата от неприятности и потока от проблеми. А ние толкова се нуждаем от щастие и светлина, радост и благополучие! Ето ви четири светли думи. Прочетете ги отново. Помислете над тях. И да тръгнем енергично към успеха! Имаме нужда от него.…

По материали на Анна Кирянова

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: