Силата на мълчанието

Силата на мълчанието Снимка: pixabay

Забавно е, но хората започват да ценят думите ви едва когато спрете да говорите...

Напоследък се сдобих с навика да мълча. Вероятно станах по-осъзната в мислите и думите си или в това, на което наистина трябва да се обърне внимание.

След няколко разговора през тази седмица започнах да се чудя за колко неща трябва да мълча пред другите. А също и за това колко много хора говорят само заради говоренето.

След като анализирах своите и чуждите думи, стигнах до извода, че много от нас казват безсмислени и необмислени неща. Само малцина са в състояние да разберат какво говорят и защо, докато всички останали просто попълват празните места, опитвайки се да се утвърдят, или говорят, защото се чувстват задължени да го направят.

   „Мълчанието е по-добро от безсмислените думи“ - Питагор.

Ето защо напоследък толкова често се замислям за мотивите си за общуване и доколко съзнателно подбирам думите си по време на разговори. За да намеря отговора, се запитах с каква цел споделям информация с другите. Добавям ли стойност към самия разговор, правя ли по-добър нечий ден и помагам ли на другите да разберат по-добре нещо? Ако не, тогава просто трябва да се мълчи.

Става дума за това: щом думите излетят от устата, те не могат да бъдат върнати. Няма да можете да накарате човека да забрави това, което е чул. И ако казаното наранява някого, дори и неволно, е много трудно да се коригира ситуацията. С подходящо мълчание обаче можете да избегнете подобни проблеми, защото няма да има недоразумения.

Забавно е, но във всичко това има известна ирония - хората започват да ценят думите ви едва когато спрете да говорите. Което показва, че подбирате думите си внимателно и с конкретна цел. Тоест това, което казвате, винаги си заслужава да се слуша. Освен това, използвайки по-малко думи, вие по този начин създавате атмосфера на мистерия около себе си. Вашето мълчание заинтригува присъстващите, принуждавайки ги да гадаят, и ги кара да искат да знаят повече за вас.

Повечето постоянно бърборещи хора не осъзнават, че постоянната им реч не оставя място за въображението. Независимо дали ви харесва или не, винаги знаете какво мислят те. Обикновено хората говорят за неща, които всъщност не разбират. И въпреки че събеседниците ви често са достатъчно толерантни, за да не ви удрят по носа заради арогантността ви, те пак ще забележат какво се случва.

   „Тези, които знаят, не говорят, а тези, които говорят, не знаят“ - Лао Дзъ.

При разбирането на силата на мълчанието е много важно да се отбележи, че това не означава необходимост да се откажете от желанието да споделяте мнението си. Или че не бива да добавяме стойност към нашите разговори и да мълчим за важни неща. Но определено трябва да сме наясно какви думи използваме и за какви неща говорим.

В свят, по-шумен от всякога, способността да се използва силата на мълчанието е чудесен начин да утвърдите своята сила. Придавайте значение на думите, мислите и разговорите си. Това не само ще накара другите да оценят казаното от вас, но и ще изпълни речта ви със смисъл.

Oт блога на morena morana

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: