Оксфордският речник определи думата на 2021 г.

Оксфордският речник определи думата на 2021 г.

Речникът отбелязва рязък скок в употребата на тази дума

Оксфордският речник на английския език избра думата на 2021 г. Тази година това е  думата vax (тоест "ваксина", "ваксинация", "ваксиниране").

Концепцията за ваксина съществува в английския език от края на 1790-те - по това време английският лекар Едуард Дженър открива, че кравешката шарка може да се използва за ваксиниране на хора срещу смъртоносния вирус на едра шарка.

Според прессъобщението на уебсайта на Oxford University Press, думата vax е била използвана 72 пъти повече до септември 2021 г., отколкото през 2020 г.

   „Vax е нашата дума на годината през 2021 г. ... Няма дума, която да улавя по-добре атмосферата на тази година от vax“, се казва на уебсайта.


Речникът също така отбеляза увеличеното разпространение на производните на тази дума. Например, като vaxxie (снимка, направена по време на ваксинация, по аналогия със "селфи"), anti-vaxxer (противник на ваксинация), double-vaxxed (човек, ваксиниран с две дози).

Според Оксфордския речник тенденцията към по-често използване на аналози на думата vax се наблюдава и в други езици. Така например, в Португалия днес тази дума звучи 10 пъти по-често, отколкото преди 10 години, а на френски сега практически винаги се говори за ваксинация срещу COVID-19.

Преди това Оксфордският речник не успя да определи думата  на 2020. Експертите отбелязаха, че 2020 г. не може да се опише с една дума.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: