Звездна диетоложка дава съвети за идеална фигура

Звездна диетоложка дава съвети за идеална фигура

Интернет е пълен с диети, които обещават бързо отслабване, но колко от тях са ефективни и предлагат ли трайно решение?

Лесен ли е пътят към желаната фигура, гарантирано ли е, че ограниченията, на които се подлагаме, ще бъдат възнаградени?

За да отслабнете за определен период от време и да поддържате желаното тегло, трябва да се придържате към постоянен режим, а не да следвате някаква диета определен брой месеци, казва индийската диетоложка Мунмун Ганеривал, наставник в храненето на известни личности и филмови звезди, авторка на книгата "Yuktahaar: Диета за корема и за мозъка", която ще излезе през декември в хартиена и електронна версия. 

Предстоящото издание действително предлага десетседмична програма, за да постигнете здравословна и естетична форма, но авторката изрично подчертава, че това е начин на хранене, който трябва да спазвате цял живот. Освен съвети за менюто, книгата предлага и упражнения в домашна среда, неизменна част от рецептата за добра фигура и здравословна физическа форма. 

Но преди да започнете, Ганеривал призовава да се съобразите с най-важното - трите „П” - подходящо качество, подходящо време и подходящо количество. И още по-важното – да ги прилагате и трите заедно. Едно без друго са безпредметни.

Подходящо качество означава високо качество. Това е основно изисквне и само по себе си може да доведе до огромна промяна, ако започнете да го прилагате. Означава например, пред ябълков сок, ябълков мус и ябълка във всички случаи да изберете оригинала – ябълката, а не преработените ѝ версии. Ако обичате сладко – подсладете се с плод, а не със сладкиш. Ако ви се хапва риба, нека е прясно приготвена, а не консервирна. Изберете оригинала, яжте пресни, непреработени храни и ако позволяват, не ги преработвайте и вие – това е ключ № 1.

Вторият фактор – подходящото време. Това предполага по-генерална промяна и означава да синхронизирате храненето си със слънчевото греене. Дори да станете скоро след разсъмване, не яжте преди 11 часа сутринта, нито пък след залез слънце. Същото се отнася и за упражненията, т.е., съсредоточете храненето и спортната активност през светлата част от деня. Мръкне ли се, забравете за тях. Това е ключ № 2, но само по ред, не и по значение.

Третият фактор е подходящото количество. Оставете пресмятането на калориите или въглехидратите, които можете да си позволите. Дъвчете храната си бавно и не придружавайте храненето с други дейности. Това ще ви позволи да се концетрирате в храната и да прецените кога да спрете да ядете, т.е., никога да не преяждате. Това е ключ № 3 – третият равностоен компонент в цялостната ви хранителна концепция.

Спазвате ли тези прости и разумни съвети, казва казва Ганеривал, не ви трябва диетолог. Ако ги приемете, можете да се захванете и с предложените в книгата рецепти и комплекти упражнения. Иначе няма смисъл. Успех!

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: