Менопауза: Променяй нещата, за да останат същите

Менопауза: Променяй нещата, за да останат същите Снимка: Pixabay

С настъпването на менопаузата много жени избират по-здравословен режим. Кои храни са особено полезни за този период от живота? Защо трябва да коригирате режима си?

 

С напредване на възрастта наддавате на тегло - това не е просто несъществена забележка, а реалност. Всъщност увеличаването на теглото, свързано с възрастта, не е рядкост и се изостря допълнително от менопаузата при жените. Промяната в начина на хранене е логичната последица за мнозина да противодействат на прекомерното наддаване на тегло.

 

Защото: Ако организмът консумира по-малко енергия с напредване на възрастта, необходимостта от хранителни вещества се увеличава, тъй като те се усвояват по-трудно. Освен това защитният ефект изчезва поради намаляването на естрогените, така че започва загубата на костна маса. Този процес е особено забележим пет години преди и пет години след началото на менопаузата. Въпреки че жените не могат напълно да спрат тези процеси, те могат да им противодействат с правилно хранене. Тук важна роля играе количеството на калция в организма, което може да се регулира чрез определени храни. Затова се препоръчва да се консумират 1000 милиграма калций дневно чрез храна и напитки.

Витамин D е друг фактор, който е важен в диетата по време на менопауза. През лятото ценният витамин може чудесно да се абсорбира от слънчевата светлина, но през мрачните месеци храненето трябва да бъде обогатено с витамин D. Препоръчително е да ядете яйца, гъби и тлъсти риби като сьомга, херинга или скумрия.

Лекарства в менопауза: Тези лекарства трябва да облекчат симптомите на хормоналните промени. Но те трябва да бъдат предписани от компетентен лекар.

Храни, които са полезни по време на менопаузата

Не само по време на менопаузата, балансираната диета е важна за много по-здравословни години напред. Ако погледнете храните по-долу, ще забележите, че здравословното хапване не трябва да има нищо общо с отказа: но става въпрос вече за качеството на храната и количествата, които трябва да се консумират. Балансираната връзка между въглехидратите с ниска ефективност на кръвната захар (кафяв ориз, пълнозърнести макаронени изделия), малко мазнини и винаги снабдени с протеини е от съществено значение. И в противен случай - както в толкова много области на живота, във фармацията например - количеството прави отровата. Малките вкусотии като чаша червено вино вечер или парче торта за неделно кафе все още не трябва да бъдат забранявани от менюто ви - в края на краищата тези неща правят живота да си струва да се живее.

Кои храни са полезни по време на менопаузата:

Картофи;

Салати;

Бобови растения;

Плодове;

Зеленчуци;

Пълнозърнести продукти като кафяв ориз или пълнозърнест хляб;

Постно месо като пуешко или говеждо;

Мляко и млечни продукти, особено твърдите сирена. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: