Бягство от ежедневието или онлайн бизнес са ASMR-клиповете

Бягство от ежедневието или онлайн бизнес са ASMR-клиповете Снимка: pixabay

Милиони хора ги гледат и слушат в унес тихите им релаксиращи звуци

В последните години ASMR*-клиповете станаха неочаквана мода в Youtube.

Абревиатурата е запазената марка за клипове, които предизвикват спокойствие и отключват приятни тръпки, които започват от скалпа и по гръбнака се спускат надолу по тялото.

В клиповете приятни момичета потропват нежно по предмети, наливат чай, решат косите си или часове наред пробягват с пръсти по различни материи.

Такива видеоклипове са масово явление и всеки ден в Youtube се качват нови. Меките успокояващи звуци и спокойното им темпо са точно обратното на бързоразвиващите се клипове с кратки, накъсани епизоди.

В началото на клипа всичко изглежда едно и също, монотонно. Но само за няколко минути.

След това настъпва кратка промяна и обикновено започва нещо противоположно или стимулиращо, но бързо се отдръпва. После се връщат първоначалните звуци и после пак се случва нещо ново... Зрителите знаят, че ще бъдат стимулирани и се отпускат. Продължават да гледат, защото винаги се появява нещо ново.

Целта не е просто да ви приспят. Ефектът, който тези клипове предизвикват, се нарича ASMR – съкращение на Autonomous Sensory Meridian Response - автономна сетивна меридианна реакция.

Това e приятното, тръпнещо чувство по кожата, което клиповете могат да отключат с леки драскащи звуци и тихо почукване, шепот или други движения, които внушават усещането за лична връзка.

Момичетата в клиповете са почти до камерата, ръцете им и части от лицата им се виждат съвсем отблизо, с което се постига силно усещане за присъствието им, създава се чувство за близост, лично пространство и дори интимност.

Дълго време не беше ясно дали ефектът на ASMR-клиповете е физиологически измерим.

Но едно изследване на Университета в Шефийлд показа, че сърдечните стойности на хората, подложени на въздействието им, намаляват значително, докато ги гледат.

Това съответства на идеята, че ASMR е нещо, което ни деактивира физиологически, така че действа релаксиращо.

Нещо подобно на слушането на музика за релакс, или да разпускате на плажа – тогава сърдечните ни стойности също намаляват. А те са индекс за релакс. Дали ще могат да се прилагат в клиничната практика, все още е под въпрос, макар че много хора вече ги използват при състояния като безсъние, тревожност или депресия. Ясно е обаче, че реакцията на ASMR-клиповете се корени в психиката и във физиологията ни.

Затова може да се окажат надеждно средство за хора, които биха искали да опитат.

Междувременно потокът на ASMR-клипове в Youtube не секва и събира нови и нови милиони зрители.

В ASMR-клиповете те намират начин за релакс, а създателите им - път към популярност и доходи.

* Autonomous Sensory Meridian Response - автономна сетивна меридианна реакция

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: