Четирите неща, които ще ни донесат хармония в живота

Четирите неща, които ще ни донесат хармония в живота Снимка: people.howstuffworks.com

Познанието за силата на четворката датира от древността, изковавайки златни правила за поведението ни.

Наричат я още кръст или квадрат – две от безусловно разпознаваемите фигури в историята на човечеството. Приемат я за число на борбеността и изпитанията. Древните цивилизации са смятали, че светът е изграден от четири елемента – вода, огън, въздух и земя. Четири са посоките на нашия свят – изток, запад, север, юг, четири са и сезоните на нашата планета. А четирите листенца на четирилистните детелини ни предсказват щастие.

Ето какво трябва да знаем за „четирите неща”, групирани в четворки, съобразно влиянието им върху нашето поведение:

Важно е да знаем как да използваме водата, хляба, маслата и виното.

Ще постигнем равновесие, ако спазваме ритъма в музиката, правилата в страната ни, реда в собствения ни дом и порядъка в мислите ни.

Вътрешна сила ще ни даде правилото да пазим честта си, чуждите тайни, верността към себе си и добрата си памет.

Ще постигнем спокойствие, ако прощаваме грешките на родителите си, слабостите на приятелите си, постъпките на враговете си и собствените си заблуди.

Много грешни ходове ще си спестим, ако правим разлика между страст и любов, угодничество и преданост, страх и предпазливост, лъжа и фантазия.

Ще ни ценят повече, ако умеем да благодарим искрено, да не закъсняваме, да не прекъсваме говорещия с нас и да не се разделяме с приятелите си като с врагове.

Ще живеем във вътрешен мир, ако не обръщаме внимание на чуждите слабости, клюките за другите, слуховете за самите вас и личния си успех.

Ще бъдем по-силни, ако можем да изтърпим неразбирането от страна на другите, поведението на близките си, сплетните на враговете ни и болките в тялото ви.

Ще познаем същността на живота, ако чуваме музиката на тишината, гласа на съвестта си, повика на сърцето си и Божия глас. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: