Спокойните курорти са новият приоритет на туристите

Спокойните курорти са новият приоритет на туристите Снимка: travellersworldwide.com

Изданието Time Out, което обикновено информира за най-известните туристически дестинации, предлага алтернативния си списък за 2023 г., с „най-подценяваните” туристически маршрути.

Първа в списъка е Монголия, която може да предложи на туристите близост до природата, тихи нощи в юртите на номадските селища и „изненадващата архитектура на своята столица Улан Батор, която лесно може да се опознае”

Езерото Бакалар в Мексико обикновено остава в сянката на световноизвестните мексикански курорти като Канкун, но в много отношения може би ги превъзхожда с чистите си води, спокойните плажове и много туристически развлечения. 

Историческият център на третия по големина град в Еквадор - Куенка, от 1999 г. е в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО и може да изненада приятно с неповторимата си атмосфера, вдъхновила много творчески личности и художници от страната и света да открият в Куенка своя дом. 

Босна и Херцеговина е представена в списъка като „може би най-недооценената туристическа дестинация в Европа“. Time Out не пести суперлативи за балканската държава, осеяна с очарователни малки градчета като Сребреник със запазената му средновековна крепост и живописните гледки, които се откриват от планината Маевица. 

Srebrenik Fortress - Clio
Крепостта на Сребреник, снимка - theclio.com

Ако търсите спокойна почивка на Карибите, Кабо Рохо в Пуерто Рико е идеалният избор с белите си пясъчни плажове и кристално чисти води, без. огромни хотели, курортни комплекси и съответно без тълпи туристи.

Гипсланд, Австралия определено е извън туристическите маршрути на страната-континент. На около 4 – 5 часа от Мелбърн, селището привлича с природна красота и впечатляваща кухня с чисти продукти. Градчето е великолепен пример за процъфтяваща община, която местните жители възстановиха буквално от пепелта след огромните горски пожари през 2019 г.

Английският Плимут в графство Девън също е неизследвана туристическа територия с интересна архитектура, очарователен исторически център, много галерии и великолепен местен джин, който трудно се намира другаде.

Plymouth - Visit South Devon
Плимут, снимка - visitsouthdevon.co.uk

В Бърлингтън, във Върмонт, САЩ, няма да останете гладни, дори ще поглезите небцето си. Градът е дом на не един, а петима майстор готвачи, които стигнаха до полуфиналите на кулинарните награди „Джеймс Биърд” за 2023 г.

Историческата столица на Финландия Турку често се описва като „финландския Париж” и не само не отстъпва на Хелзинки, но според мнозина, го превъзхожда с историческата си архитектура и изискан градски стил. 

Според понавачите на Гърция, ако искате да се потопите в автентичното очарование на гръцките острови, пропуснете блясъка и тълпите в Санторини и изберете Карпатос, един от Додеканезите, за да усетите духа на една непозната, гостоприемна Гърция, без лустрото на международния туризъм.

Guide to Karpathos
Карпатос, снимка - greektravel.com

До остров Ломбок в Индонезия бързо можете да стигнете с лодка от пренаселения с туристи остров Бали, за да откриете не по-малко впечатляващи тропически гори и водопади, свързани с леки пешеходни маршрути през живописните оризови полета, без тълпи туристи да нарушат изживяването ви.

Гвинейският залив в Западна Африка крие малката островна държава Сао Томе и Принсипи, обявена от ЮНЕСКО за биосферен резерват – чиста природа, хълмисти тропически гори, кристални води и плажове, които предлагат уединение. 

São Tomé and Principe: Africa's Hidden Paradise
Скритият рай на Африка Сао Томе и Принсипи, снимка - seeafricatoday.com

Само на двайсетина километра южно от Дъблин ще откриете ирландското бижу на викторианската архитектура, град Брей, осеян с многобройни уютни кафенета и ресторанти сред кипящ културен живот. 

Всяка година  водопадът Виктория в Зимбабве привлича хиляди туристи, но ако изберете да видите най-високия в страната водопад Мутарази на източната граница на страната, ще се насладите и на живописните пешеходни маршрути сред спокойни хълмисти планини, далеч от масовия туризъм.

Във всички случаи, Time Out съветва, да се информирате предварително за страната, в която планирате да прекарате почивката си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: