Тоталното спокойствие побеждава всичко

Тоталното спокойствие побеждава всичко Снимка: pixabay

Ако не реагирате на провокатора, не проявявате ответни реакции, тогава на 90% той просто ще се откаже

Ако не играете по неговите правила, тогава цялата му „постройка" се разрушава. С живота е абсолютно същото...

Трябва да живеете възможно най-спокойно. Да, трудно е. Да, понякога изглежда невъзможно. Но това е важно. Защо?

Ако не реагирате на провокатора, не проявявате ответни реакции, тогава на 90% той просто ще се срине, тъй като се интересува от тази конкретна игра. И ако не се заигравате с него, тогава цялата му конструкция се разпада. Той се пали бързо, но ако не му разпалвате огъня,  той ще се охлади също толкова бързо.

Същото е и с живота. Докато реагирате на ситуацията, тя ви притиска. И когато спрете да реагирате, постепенно ви отпуска. И това не е изненадващо, защото ако човек е хванат в ситуация, тогава той престава да възприема нещата адекватно и хладно. Поради това той извършва действия, които само допълнително влошават положението му.

Например няма пари. Настроението пада, появяват се паника и страх. Главата започва да работи само в посока на оцеляването, като напълно изключва креативността, като че ли е ненужна. Човекът тича някъде и заема пари, след което проблемите стават много по-големи. Или изпада в депресия.

А можете просто да включите пълно спокойствие. Седнете и пребройте колко пари са ви останали. Планирайте колко можете да похарчите. Не се срамувайте, вземете буркана с монети, те също могат да ви бъдат полезни за закупуване на хляб или спагети.

Разберете местата, където се оказва помощ на нуждаещите се, обикновено в храмовете. Там могат да дават храна и дори някакви дрехи. Не си струва да сте срамежливи и да отказвате, когато стоите на ръба. Можете също така да заемете малко (много малко) пари от най-близките си роднини.

И с болестите е по същия начин. Няма значение дали сте здрави или не, болестта ще изчезне или ще остане, най-важното е да не й се предадете напълно. Не губете себе си.

Приемете случващото се и живейте с него, така че то да стане норма, а не постоянно страдание. Докато човек е жив, той е способен на много неща. И той определено е необходим тук. Това означава, че трябва да живеете и да живеете възможно най-спокойно.

И дори с децата е същото. Повече спокойствие - по-малко нерви. Колкото по-спокоен е родителят, толкова по-спокойно става детето.

То чувства и се настройва, защото всички ние сме социални същества и не можем да не реагираме на общия емоционален фон. Родителят в пълно спокойствие е добър и адекватен родител, който реагира навреме и постъпва правилно.

И в една връзка по същия начин. Когато единият е спокоен, другият също е спокоен. Само едно спокойно и уравновесено семейство е достатъчно, за да хармонизира всички останали. Когато единият се разстрои, а вторият веднага предложи твърдото си, уверено и спокойно рамо - всички страхове и притеснения се разсейват.

По материали на „Y"

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: