Ваксинираните имат въпроси, учените нямат отговори

Ваксинираните имат въпроси,  учените нямат отговори Снимка: pixabay.com

Ясно е, че ваксинацията срещу Covid-19 осигурява силна защита, но заедно с това расте и опасението, че ваксинираните може би са изложени на по-голям риск да се заразят, отколкото се смяташе досега.

Няма достатъчно изследвания, които да дават конкретни отговори и това кара политици и други отговорни инстaнции да вземат решения въз основа на непълна информация. Някъде подновяват задължението да се носят маски или удължават периодите на smart working, други посочват липсата на яснота, за да оправдаят предприемането на мерки. Всичко се превръща в огромна бъркотия, пишат редица авторитетни издания в САЩ и по света.

Без ясни послания към обществото от страна на общественото здравеопазване, ваксинираните се чудят дали са защитени. Макар и непостоянна като величина, тяхната уязвимост е ключова не само за здравните работници, които се опитват да разберат например кога може да са необходими поредни ваксинации, но и за властите, които биха искали да вземат информирано решенията си за поредни локдауни на фона на новия пристъп на вируса. 

Културни институти и много други бизнеси не знаят дали ще работят или не. Вместо отговори се появиха множество казуси, които предоставят колеблива картина на суперинфекцията. Данните кога са били проведени проучванията, дали делта-вариантът е променил статистиката, каква част от населението е ваксинирана и др. често се различават и внушават по-скоро несигурност. 

Едно от най-известните огнища на болестта сред ваксинирани например, се отчита в малко крайбрежно градче в Провинстаун, Масачузетс, когато хиляди ваксинирани и неваксинирани хора се събраха да празнуват 4 юли и се заразиха масово, включително три четвърти от ваксинираните. От Центровете за контрол и превенция на заболяванията (CDC) казват, че това може да означава, че и те, като неваксинираните, биха могли да предадат Covid-19 на други хора, но добавят, че нямат достатъчно клинични данни за подобни заключения.

Мащабно проучване на инфекциите в щата Ню Йорк, публикувано наскоро от CDC установи, че от май насам, разновидностите на супербактерията се увеличават. Друго проучване в Колорадо сочи, че на места процентът на инфектирани е значително по-висок от останалата част на щата, вероятно заради преобладаващата възрастова група и по-ниския процент на ваксинирани. 

Изследване, проведено в Израел, изглежда подкрепя идеята, че защитата чрез ваксиниране намалява в месеците след ваксинацията, а увеличилите се напоследък случаи в крайна сметка може да доведат до ново цунами в хоспитализацията. Промяната в поведението сред ваксинираните също може да бъде фактор, тъй като те връщат социалния си живот и навици, стимулирани допълнително от Зелените ковид-паспорти. Но... за нищо от това няма достатъчно проучвания с надежден мащаб.

Все пак има някои факти, които на този етап са добре установени. Така например, няма съмнение, че ваксините осигуряват добра защита. Има също известна логика с всеки вариант на вируса да се очаква и промяна в заболеваемостта. В клинични проучвания нито една ваксина срещу Covid-19 не е дала 100% ефективност, както впрочем и всички най-добри ваксини за други заболявания. Освен това е естествено с времето някои аспекти на придобития имунитет да намаляват

В момента явно има повече въпроси, отколкото отговори. Увеличават ли се уврежданията при делта варианта, имунитетът намалява ли? По-вероятно ли е ваксинираните да развият сериозно заболяването, отколкото се смяташе досега? Колко често се срещат супер инфекциите? И най-вече очаква ли се скоро връщане към нормалния живот? 

Широко поле за предположения, при толкова много различни данни и неща, които все още не знаем.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: