Измама с фалшиви зелени паспорти

Измама с фалшиви зелени паспорти Снимка: kiwi.com

Италианската полиция започна операцията „Fake Pass“, насочена срещу продажбата на фалшиви ваксиноционни сертификати чрез някои канали на Telegram.

Фалшивите зелени паспорти можете да получите без да се ваксинирате, а като заплатите € 200, за да получите фалшив QR код, като предварително предоставите личните си данни – три имена, дата и място на раждане, номер на социалната осигуровка. 

„Клиентите”, които се опитват да си купят фалшивите документи, са основно потребители на Telegram, съобщава fanpage.it. 

„Работим с лекар, който ни сътрудничи и попълва сертификата за ваксинация, така че за държавата наистина изглеждте имунизирани“, обяснявали измамниците.

Полицията е идентифицирала 32 канала на Telegram, използвани за продажбата на фалшиви зелени паспорти, което стана причина да започне проверки и изземвания от администратори на групи в цяла Италия. Операцията провеждат следователите от пощенската и комуникационната полицейска служба на Рим, Милано и Бари, в координация със съдебните органи. 

Действията са предприети, след като някои потребители установили, че колкото и да е идентичен с оригиналния, фалшивият Green Pass не е решение, тъй като неговият QR код не реагира при сканиране. Жертвите започнали да си искат платените пари обратно, но въпреки заплахите с полиция, измамниците категорично отхвърлили молбите им, дори нещо повече – заплашили измамените, че ако не искат да разпространят личните им данни, ще трябва да платят откуп от € 350!

Има данни, че имамата се разпространява и чрез Whatsapp и не само в Италия. Търсенето на фалшивите документи изглежда е продължение на протестите срещу въвеждането на задължителен Green Pass, но този ход очевидно вреди единствено на неваксинираните.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: