Какви са ползите и заплахите при имплантирането на електронни чипове в мозъка

Какви са ползите и заплахите при имплантирането на електронни чипове в мозъка Снимка: ferra.ru

Учени предупреждават за риска от промяна на личността чрез невроимпланти – заради тях човек може да загуби свободата на волята и да стане зависим

Учени от Имперския колеж в Лондон проведоха научна работа, в която установиха опасността от експлоатацията на електронни чипове, имплантирани в мозъка. Според експертите имплантите могат да променят личността на човека, съобщава сайтът gizmodo.com.

Изследователите обаче обръщат внимание не само на рисковете, които невроимплантите предизвикват, а и на тяхната полза. По-специално те признават, че благодарение на такива чипове хората с ограничени двигателни способности ще могат да управляват своите протези и електрически инвалидни колички, а лишените от говор ще могат да набират текст чрез поглед към дисплея.

Въпреки това такива уреди могат да имат опасни последствия. Двустранната връзка с невроимплата крие риск поради факта, че човек може в някакъв момент да загуби осъзнаването на внедряването му в работата на собствения си мозък. В такъв случай потребителят ще загуби свободната си воля, докато в същото време чипът ще придобие контрол върху поведението на човека. 

В крайна сметка процесът може да доведе до това, човек да загуби способността си логично да построява причинно-следствени връзки, да загуби индивидуалните черти на характера си, а невроимплантът ще може да създаде нова личност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: