Мозъчен имплант срещу болка

Мозъчен имплант срещу болка

Засега откритието е тествано само върху животни

Експеримент, проведен от изследователи от медицинския факултет на Нюйоркския университет, доказа, че е възможно да се облекчи и контролира болката посредством мозъчен имплант.  

Групата е разработила интерфейс, способен да открива усещането за болка в част от мозъка в реално време. Технологията засега е тествана върху гризачи, прасета и маймуни. Според учените резултатите от експериментите са „много обещаващи".  

Интерфейсът въздейства върху две области в мозъка, които са отговорни за усещането за болка: предния цингуларен кортекс и прелимбичната област на префронталния кортекс. Серия от електроди откриват признаците на болка в тялото, след което оптогенетична система стимулира пирамидалните неврони, които предават информация под формата на електрохимични импулси. Целта на стимулацията е намаляване или дори премахване на болката. Учените са установили, че този метод създава обратна връзка, която позволява потискането на болката веднага, щом тя се появи отново. 

Въпреки че резултатите от това проучване са обнадеждаващи, изследователите смятат, че създаването на мозъчен имплант, чрез който да се контролира болката при хората, остава голямо предизвикателство. Според тях все още трябва да бъдат решени няколко проблема, преди това да бъде постигнато. Един от проблемите са физиологичните пречки при имплантирането на устройството в човешкия мозък. Друг проблем е, че за разлика от животните, ние нямаме добре дефинирани области в мозъка, които са отговорни за болката. 

Според Киаошенг Жанг, анестезиолог и главен изследовател на проекта, откритието може да доведе до успешно лечение на някои невропсихиатрични заболявания като тревожност, стрес и депресия.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: