Наностикер открива туберкулоза по миризмата на кожата

Наностикер открива туберкулоза по миризмата на кожата Снимка: The Times of Israel

Новото устройство ще намали огромния брой недиагностицирани жертви на „жълтата гостенка”

Всяка година от туберкулоза умират 1,4 милиона души, почти изключително в бедните страни. Заболяването се предава лесно чрез кихане, кашляне и слюнка и се разпространява в опасна прогресия - всеки заразен заразява средно 10 души. Лечение има, но случаите често се пропускат поради лошо снабдяване с тестове, които изискват лабораторна обработка.

Световната здравна организация от 1993 г. счита туберкулозата за глобална здравна опасност и подчертава непрекъснато значението на тестовете. СЗО скоро съобщи, че от 2000 г. до 2019 г. чрез диагностика и лечение са били спасени около 60 милиона души. Но инфраструктурата за тестване е лоша и годишно около 3 милиона случая на туберкулоза остават недиагностицирани.

Екип учени от Израелския технологичен институт Technion в Хайфа е създал нанопластир, който дава диагнозата един час след като е прикрепен към кожата. Учените смятат, че наноустройството ще намали рязко смъртността от туберкулоза и ще се включи в борбата за пълното ѝ изкореняване

Пластирът съдържа сензори от наночастици и установява промени в модела на миризмата на кожата, което позволява да се прецени с висока точност дали пациентът има туберкулоза или не. Устройството е лесно за използване - просто се поставя върху кожата Основното му предимство е, че може да осигури тестване в региони без добра инфраструктура от клиники и лаборатории. Прототипът на модела предоставя резултатите в компютър, но крайният продукт автоматично ще ги предава на мобилен телефон или клиника.

Водеща фигура в изследването е д-р Ротем Вишинкин. С финансиране от фондация „Бил и Мелинда Гейтс" нейният екип е провел клинични изпитания върху 1000 души в Южна Африка, Индия и Латвия, при които наностикерът е показал 90% чувствителност. Екипът на Technion се надява да пусне продукта на пазара в рамките на няколко години. Учените смятат, че форматът на наностикерите в бъдеще може да се използва за диагностициране и на много други заболявания. 

Научен ръководител на новата разработка е пионерът в методиката, инженер Хосам Хайк, професор в Technion. За изобретението си на т.нар. нано-нос (NA-NOSE) той е отличен с много награди, в т.ч. и Хумболтова премия. Откритието му е в основата на наноустройство за диагностика чрез изследване на издишания въздух, което е в процес на разработка с европейско финансиране. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: