Умни хора с умни дрехи

Умни хора с умни дрехи Снимка: Purdue University

В бъдеще дрехите ще имат много други функции, освен да ни обличат удобно и красиво

В Purdue University, Индиана, САЩ, отдавна разработват идеята за създаване на умно облекло, което да помага на хората в ежедневните им дейности и дори да се грижи за тях. Тези интелигентни дрехи ще се захранват безжично и ще използват миниатюрни електронни схеми и сензори, чрез които безпроблемно ще комуникирате с вашите телефони, компютри, коли и друга машинария с електроника. Новото умно облекло не само ще ви направи по-продуктивни, но и ще следи здравословното ви състояние и дори ще се обади за помощ, ако претърпите инцидент. 

Но тези дрехи все още не са „на мода”, тъй като доскоро производството им беше изправено пред предизвикателството на прането, а електрониката определено не обича вода. 

Именно това е същността на последното изобретение на инженерите от Purdue University в разработката на интелигентното облекло на бъдещето, съобщава een.com. Те са открили нов метод, който трансформира текстила така, че дори и опасан с електроника, да се почиства без проблеми в пералната машина. Технологията се състои във впръскване и покриване на интелигентните дрехи със силно хидрофобни молекули, което ги прави устойчиви на вода, масла и кал. Тези умни облекла са почти забранена територия за петна, могат да се използват под вода и да се перат в конвенционални перални машини, без да се увреждат електронните им компоненти.

Обикновено водоустойчивите дрехи не позволяват на тъканта да диша и след няколко часа носене създават чувство за дискомфорт. Благодарение на ултратънкото си покритие новите умни дрехи остават толкова гъвкави и дишащи, колкото една обикновена памучна тениска. Те се захранват с енергия от Wi-Fi мрежите или от радиовълните в околната среда чрез миниатюрни вградени спирали на копринена основа. 

Един пример е ръкавица без батерия, която осветява върховете на пръстите всеки път, когато потребителят е близо до кабел под напрежение, като така се зарежда, но и предупреждава за възможен токов удар. Друг прототип е миниатюрна система за наблюдение на телесните функции, пришита в миеща се лента против изпотяване на челото, която следи здравословното състояние на потребителя. 

Технологията на Purdue University е публикувана в изданието Nano Energy и е представена с няколко клипа в YouTube.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: