От първи юли в България ще се влиза по нов начин

От първи юли в България ще се влиза по нов начин Снимка: pikist.com

Актуална информация за епидемичната обстановка на 30.06.2021 г.

У нас:

От 1 юли в България ще се влиза по нов начин. Държавите ще бъдат разделени на няколко зони - червена, оранжева и зелена, обяви служебният здравен министър Стойчо Кацаров, цитиран от БГНЕС. Той посети граничния пункт „Калотина“ ден преди проверката на ваксинационните сертификати да започне да се прави и с четец.

Решение в коя зона ще попадат страните ще се взема на базата на броя на заболелите и процента на положителните тестове.

Списъкът на страните ще се обновява веднъж седмично.

Служебното правителство отпусна 35 милиона лева на Министерство на здравеопазването, за да бъдат изплатени по 1000 лева на медиците на първа линия до края на обявената извънредна епидемична обстановка на 31 юли. 

Прието е и решение за закриването на Националния ваксинационен щаб, както беше обявено.

На негово място ще действа консултативен съвет по ваксини от експерти с по-широка експертиза и с по-широка обществена представителност, който ще подпомага здравния министър в организирането и провеждането на ваксинациите.

Новият съвет ще изготвя обществена информация с цел да бъде повишено доверието към ваксините и постигането на висок обхват в страната.

Данните за България

105 са новите случаи на коронавирус у нас през изминалото денонощие. 0,6 на сто са положителните проби от направените 17 080 теста, сочат данните на Единния информационен портал.

В областите Разград, Смолян, Шумен и Ямбол няма нито един новорегистриран случай.

1495 са хоспитализираните, от тях 179 са в интензивни отделения.

През изминалото денонощие са поставени 12 603 дози ваксини. Така със завършен ваксинационен цикъл са 798 053 души.

По света:

От 1 юли Португалия предвижда дигиталните имунизационни сертификати за COVID-19 на ЕС да могат да се използват при пътувания по въздух и море, вътре в страната и за достъп до културни, спортни или други събития.

Притежателите на цифров сертификат се освобождават от представяне на тестове и от карантина.

Документът може да бъде представен и на хартиен носител и той важи за цялата територия на Португалия, както и за автономните области Мадейра и Азорски острови.

Децата под 12 години не е необходимо да представят сертификат или доказателство за направен тест.

Българските граждани със сертификат за ваксинация срещу COVID-19 могат да влизат в Исландия без PCR тест от утрe, 1 юли. Те няма да подлежат на карантина или задължително тестване на границата.

От ограниченията ще бъдат освободени и преболедувалите инфекцията с положителен резултат от PCR тест за COVID-19, който е от не по-малко от 14 дни, но не повече от 6 месеца, или с документ за наличие на антитела.

Франция сложи край днес на много от Covid ограниченията, наложени на ресторанти, кина, магазини и други публични обекти, но мерките бяха удължени в югозападната част на страната до 6 юли заради разпространението на делта-варианта на коронавируса, предаде АФП.

Решението идва, след като лекарят, който ръководи президентския съвет по въпросите на COVID-19, заяви, че „четвърта вълна“ е вероятна през есента.

Той отбеляза, че скорошният спад в дневните нива на новозаразените е „фалшиво успокоение“ с оглед на разпространението на делта-варианта в страната, в която едва една трета от населението е с две дози ваксина.

Делфреси също така приветства плана на здравния министър Оливие Веран ваксинациите на здравни работници и служители в домове за възрастни да бъдат задължителни, ако поне 80% не получат по две дози до септември.

По-рано той се противопоставяше на задължителни имунизации, но сега заяви: „Много зависи от това, което направим в момента.“

Бангладеш ще разположи войници, които да охраняват реда при въведеното строго блокиране на фона на рекордния скок на случаите с коронавирус, предизвикани от делта-варианта.

Част от въведените през април ограничения отпаднаха постепенно, но рекордното увеличаване на случаите тази седмица принуди правителството да разпореди строг контрол, предаде „Ройтерс".

През този период никой няма да има право да излиза, освен в случай на извънредна ситуация, се казва в изявлението на правителството. За да наложат блокирането и да контролират спазването на ограниченията, успоредно с правоприлагащите органи ще бъдат разположени и армейски сили.

През този период ще бъдат затворени всички офиси и транспортът, а фабриките, включително основният сектор в страната за износ на маркови дрехи, ще могат да продължат да работят, при условие че спазват здравни протоколи, се казва в съобщението.

Ако някой излезе от дома си без основателна причина, рискува да бъде арестуван от полицията. Десетки хиляди работници мигранти напуснаха столицата Дака през уикенда на фона на очертаващата се строга блокировка. Съществуват опасения от възможни злоупотреби с армията на фона на сериозното безпокойство за правата на човека в страната, след като бяха обстрелвани протестиращи, които призоваваха за възстановяване на отстранения лидер Аунг Сан Су Чи, а над 100 човека бяха убити.

Бангладеш затвори границата си с Индия през април като предпазна мярка срещу разпространението на инфекцията, въпреки че търговията продължава. Тази седмица в Бангладеш се наблюдава рекорден скок на случаите, като във вторник са регистрирани 7666 нови случая, както и 112 смъртни случая.

Ваксинацията в Бангладеш претърпя крах, след като Индия спря износа на ваксината на AstraZeneca заради рекордния ръст на инфекциите в страната.

Почти 2000 случая на COVID-19 в Шотландия се свързват с хора, гледали на живо двубои от европейското първенство по футбол, предаде Би Би Си.

От здравното министерство обявиха, че 1294 от общо 1991 случая са на хора, повечето от които са пътували до Лондон за двубоя Англия – Шотландия на 18 юни. В бройката се включват 397 зрители, които са били на стадион „Уембли“.

Шотландската федерация имаше само 2600 билета за въпросния двубой заради рестрикциите за коронавируса. Но се смята, че десетки хиляди фенове са пътували до британската столица, въпреки предупрежденията, че няма как да влязат на стадиона. Запалянковците, известни като „тартановата армия“, се събираха на големи групи в центъра на Лондон.

В същото време от министерството отчитат, че само 55 от тези, които са били във фензоната в Глазгоу, са дали положителен тест. Общо 75 са случаите от посетили двата мача на стадион „Хампдън Парк“.

Над 30 хиляди човека в Шотландия са дали положителен тест за коронавирус от началото на Евро 2020 на 11 юни.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: