Наплив от кандидат-астронавти

Наплив от кандидат-астронавти Снимка: pixabay.com

Европейската космическа агенция е получила над 25 хиляди заявления

Последната кампания на Европейската космическа агенция (ESA) за набиране на нови попълнения в космическия ѝ отряд приключи на 18 юни и първите данни за резултатите вече се оповестяват.

ESA не е приемала нови астронавти от 2008 г., когато към екипа на европейските астронавти се присъедини Саманта Кристофорети. След първата си мисия на Международната космическа станция (МКС) през 2014 г., идната година тя ще се завърне на борда ѝ като командир. 

Нейната фигура несъмнено е вдъхновила множеството амбициозни кандидат-астронавти – общо 25 589 души, според съобщението на ESA. Това е три пъти повече от заявленията, подадени за предишната селекция през 2008 г., когато „само“ 8413 европейски граждани са попълнили онлайн формуляра за кандидатстване. 

Новата покана за Космоса е привлякла най-много французите, които са подали почти една трета от заявленията, следвани от германците с наполовина по-малко кандидатури. На призива на кампанията са отговорили 1860 италианци, от които 353 жени (19%), съобщава fanpage.it. Нежният пол се представя с 24% от всички заявления, като най-много са естонските дамски кандидатури (38,6%), а най-малко – от Норвегия (17,6%). Като цяло интересът на жените към космическите мисии се е повишил, но разликата с мъжете все още е голяма и директорът на ESA Дейвид Паркър казва, че трябва още много да се работи, за да се постигне баланс между половете.

Едно от най-важните нововъведения при последната селекция беше включването на категория „парапланавти”, или просто казано, хора със специфични характеристики и потребности  - например с ампутиран крак или с ръст под 130 сантиметра. Досега, освен степен по научни дисциплини, лиценз за пилот-изпитател и перфектно владеене на английския език, кандидатите трябваше да отговарят и на множество строги физически критерии. Но Космосът е за всички, смятат от ESA и затова решиха да отворят вратите към тази мечта и за хора, които преди не можеха да кандидатстват. 

Дългият процес на предстоящия подбор е разделен на шест фази. През следващата година и половина всички кандидати ще преминат редица тестове и тренировки, за да изпробват силите и уменията си в трудната подготовка. Към космическия отряд на ESA ще се присъединят обаче само 4 или най-много 6 нови астронавти, а други 20 ще бъдат избрани като резерви. 

Целта е да се подбере екип от най-добрите, които да докажат, че заслужават една от най-вълнуващите и авантюристични кариери на нашето време в бъдещите полети към Луната, а вероятно и към Марс. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: