Повреда не позволи на руските космонавти да излязат в открития космос

Повреда не позволи на руските космонавти да излязат в открития космос Снимка: spacelaunchnow.me

Дмитрий Петелин и Сергей Прокопиев не успяха да напуснат Международната космическическа станция (МКС) заради теч в охладителната система на космическия кораб "Союз МС-22".

Астронавтите трябваше да прекарат извън станцията 6 часа и 37 минути. Преди да отворят люка обаче, диагностиката на кораба е задействала системата за предупреждение и излизането е било отменено.

Според предварителната информация, повредила се е външната обшивка на приборния отсек на пилотирания космически кораб „Союз МС-22“. Налягането в охладителната система е спаднало и след като астронавтите са прегледали кораба, са потвърдили теча. Космонавтът Анна Кикина е заснела на видео повърхността на кораба отвън, използвайки камерата на модула "Наука" и кадрите са предадени на Земята. 

По-късно от Роскосмос заявиха, че всички системи на космическата станция са в изправност.

Позовавайки се на NASA, Reuters  пише, че изтичането на охлаждащата течност се е виждало като поток снежинки, излитащи от капсулата на "Союз МС-22". 

Руският пилотиран космически кораб беше изстрелян към МКС на 21 септември. По план, през март 2023 г. трябва да се върне на Земята заедно с астронавта на NASA Франсиско Рубио, след което към МКС ще се отправи ракета-носител Союз-2.1а, с кораба "Союз МС-23". Той трябва да отведе на МКС руските космонавти Олег Кононенко и Николай Чуб, както и астронавта на NASA Лорал О'Хара.

Новият ръководител на Роскосмос Юрий Борисов заяви, че Русия е готова да напусне МКС след 2024 г. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: