Първият арабски астронавт в дългосрочна мисия ще е от Обединените арабски емирства

Първият арабски астронавт в дългосрочна мисия ще е от Обединените арабски емирства Снимка: abudhabitalking.com

Космическият център „Мохамед Бин Рашид” (MBRSC) на ОАЕ обяви, че е подписал споразумение с Axiom Space в посолството на ОАЕ във Вашингтон.

Астронавтът на Емирствата ще остане на Международната космическа станция (МКС) шест месеца. Той ще се присъедини към SpaceX Crew-6 през пролетта на 2023 г. Това ще бъде втората мисия на частната компания Axiom Space, след Ax-1, чийто екипаж наскоро се завърна от МКС.

Изборът на ОАЕ изглежда отново е първият астронавт на Емирствата, Хаза Ал Мансури, който през 2019 г. летя на борда на космическия кораб "Союз MS15" до МКС и остана там осем дни. Мисията от пролетта на следващата година ще бъде първото дългосрочно участие на ОАЕ в проекта. Ал Масури ще проведе на МКС научни експерименти и културно-образователна програма.

„Нашите астронавти са добре обучени за тази мисия, преминавайки през строга програма. Практиките им включваха работа със системите на МКС, както и подготовка за излизане в открития космос”, казва Салем Хумаид Ал Мари, генерален директор на MBRSC. Той допълни, че страната му е отворена за космическо сътрудничесто с различни държави.

През октомври ОАЕ подписа споразумение за сътрудничество и развитие на космически технологии с Израел, включително за мисията Beresheet-2 до Луната.

Миналата година Hope Probe на ОАЕ влезе в орбита около Марс, с което Емирствата станаха петата космическа нация, стигнала до Червената планета и първа от арабските страни в тази област. 

В Космическия център на НАСА в Хюстън, Тексас, се обучават още двама астронавти на ОАЕ - Mохамед ал-Мула и 28-годишната Нора ал-Матруши.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: