„Роскосмос” и NASA ще продължат да работят заедно на Международната космическа станция

„Роскосмос” и NASA ще продължат да работят заедно на Международната космическа станция Снимка: BGR

В рядка проява на сътрудничество в последно време, Русия и САЩ се споразумяха да поддържат съвместни действия за доставяне на екипажи до Международната космическа станция (МКС) поне до 2025 г.

Решението, обявено от „Роскосмос” вчера, подчертава партньорството в изследването на космоса въпреки напрежението в двустранните отношения заради войната на Русия в Украйна.

Според „Роскосмос”, споразумението включвна удължаване на т. нар. кръстосани полети, при които астронавти от различни националности пътуват до МКС с един космически кораб. Задачата на взаимния ангажимент е да осигури цялостна надеждност и непрекъснатост на работата на МКС. 

Споразумението уточнява, че най-малко един представител на „Роскосмос” ще присъства в руския сегмент, докато NASA ще изпрати негов колега в американския сегмент.

МКС, изстреляна през 1998 г., се появи в период на засилено сътрудничество между САЩ и Русия след космическата надпревара по време на Студената война. Сегашният ангажимент на партньорите на МКС, в т.ч. САЩ, Русия, ЕС, Канада и Япония, продължава до 2024 г., но американски служители изразиха желанието съвместните операции да продължат до 2030 г.

За промяната в руската позиция свидетелства изявление на „Роскосмос” от април, в което се казва, че Русия възнамерява да използва МКС до 2028 г., докато преди това твърдеше, че ще се изтегли от съвместния космически научен експеримент през 2024 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: