Какви са новите тенденции в космическата мода (обновена)

Какви са новите тенденции в космическата мода (обновена) Снимка: indiatoday.in

Тримата нови руски космонавти пристигнаха на Международната космическа станция (МКС) в жълти летателни костюми със сини акценти.

Както отбелязва The Guardian, този моден дизайн съвпада с цветовете на украинското знаме.

Космонавтите Олег Артемиев, Денис Матвеев и Сергей Корсаков от "Роскосмос" са първият космически екипаж, пристигнал на МКС след началото на руската война в Украйна. Заради инвазията изстрелването им беше отложено, прекратени бяха и някои договори между "Роскосмос" и NASA.

Докато разговаряше със семейството си на Земята, Артемиев беше попитан за цвета на скафандрите. Той обясни, че всеки екипаж си избира сам костюмите и посочи като причина за избора обиковена целесъобразност. „Беше наш ред да изберем цвят. Но всъщност имахме много жълти елементи, така че трябваше да ги използваме.  Ето защо  носим жълто", каза Артемиев.

Не е ясно как изборът им "е минал" през генералния директор на "Роскосмос" Дмитрий Рогозин, който в знак на подкрепа за „специалната операция” на Владимир Путин, вече няколко пъти заплашва, че санкциите срещу Русия може да инициират действия, които ще доведат до падането на МКС, а "това е много малко вероятно да се случи на руска територия".

Позицията на Рогозин би била интересна на фона на новия моден тренд в Русия - да се избягва облекло в синьо и жълто. Това беше препоръката и към многохилядната публика, стекла се "спонтанно" на вчерашния грандиозен митинг на стадион "Лужники" по повод годишнината от "присъединяването" на Крим към Русия - в организационния етап ученици, студенти и работещи в държавни предприятия бяха предупредени за последствията от евентуално "неприсъствие" на събитието и освен това горещо им беше препоръчано облекло без украинските цветове.

Космонавтите - или техните ръководители - явно са пропуснали тази модна тенденция. Би било сложно, ако се наложи Рогозин да отговаря.

По-късно от "Роскосмос" заявиха, че жълто-сините цветове на униформите на космонавтите, въобще не са свободен избор, а са свързани с емблемата на Московския държавен технически университет "Бауман", който са завършили и тримата членове на екипажа. 

„Дизайнът на униформата е договорен много преди настоящите събития. Да се вижда украинския флаг навсякъде и във всичко вече е клинично състояние“, заявиха обидено от пресслужбата на "Роскосмос". 

Руската космическа агенция публикува и нов коментар на командира на екипажа Олег Артемиев. „Макар че сме в космоса, ние сме заедно с нашия президент и хората!" - каза този път космонавтът, който е член на групата на "Единна Русия" в Московската градска дума.

Преди полета от NASA съобщиха, че работата по съвместния космически проект МКС протича нормално и в добро колегиално сътрудничество.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: