Исландия е първата европейска държава, която премахна всички пандемични ограничения

Исландия е първата европейска държава, която премахна всички пандемични ограничения Снимка: pixabay

Исландия вдига всички вътрешни ограничения, наложени за борба с разпространението на коронавирусната инфекция, съобщи правителството на страната на официалния си уебсайт (government.is)

Ограничителни мерки бяха въведени през март миналата година. Сега 87 процента от възрастните са получили поне една доза ваксина срещу COVID-19 и около 60 процента са напълно ваксинирани, се казва в публикацията.

От днес жителите на Исландия вече не са длъжни да поддържат социално дистанциране. Освен това там бяха отменени изискванията за носене на защитни маски и ограниченията на срещите.

„Връщаме се към комфортния живот в обществото и към рутината, към която се стремихме“, каза министърът на здравеопазването Свандис Сваварсдотир.

Bloomberg отбеляза, че Исландия може да се превърне в една от първите европейски държави, които отменят подобни правила.

Също така се съобщава, че от 1 юли туристите, които са предоставили сертификат за ваксинация срещу COVID-19 или сертификат за преболедуване, няма да им се налага да си правят тест при влизане в страната.

Освен това децата, родени след 2005 г., ще бъдат освободени от необходимостта да се подлагат на тестване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: