Терапия с червена светлина регенерира увредените нервни клетки на гръбначния мозък

Терапия с червена светлина регенерира увредените нервни клетки на гръбначния мозък

Ново изследване, ръководено от учени от университета в Бирмингам в Обединеното кралство, хвърля светлина върху потенциала на терапията с червена светлина (PBM) при възстановяване след травма на гръбначния мозък (SCI)

Изследването е публикувано в списание Bioengineering & Translational Medicine.
 

SCI, често причинено от падане, спортни инциденти и инциденти с моторни превозни средства, може да доведе до увреждане за цял живот. В момента възможностите за лечение са ограничени, което кара изследователите да търсят алтернативни подходи.

PBM включва използването на червена и близка инфрачервена светлина с нисък интензитет за насърчаване на заздравяването, облекчаване на болката и намаляване на възпалението. Изследователите се фокусираха върху определянето на оптималната доза PBM за възстановяване на функцията и растежа на нервните клетки в увредения гръбначен мозък.

В своите експерименти те използваха култури от нервни клетки на плъх, излагайки ги на PBM при дължина на вълната 660 nm за една минута на ден в продължение на пет дни. Резултатите показват значително увеличение на клетъчното оцеляване и растеж.

След това изследователите изследват както инвазивни, така и неинвазивни методи за доставяне на PBM на плъхове с увреден гръбначен мозък. Инвазивният метод включва имплантиране на оптичен катетър директно в гръбначния мозък, докато неинвазивният метод включва поставяне на катетъра върху кожата над мястото на нараняване.

 

    „Тази концепция е невероятно вълнуваща, защото може да предложи на хирурзите възможността да имплантират устройство по време на операция, което може да помогне за защитата и възстановяването на самия гръбначен мозък“, казва водещият автор на изследването Андрю Стивънс.

Изследователите признават анатомичните разлики между плъховете и хората, но планират да разработят имплантируемо устройство за хора с травматично увреждане на гръбначния стълб. Те се надяват, че това устройство ще осигури по-точно и стандартизирано дозиране на PBM.

    „За да се превърне светлинната терапия в жизнеспособно лечение на SCI при хора, ще е необходимо имплантируемо устройство, което осигурява директна видимост в увредената тъкан“, каза съавторът на изследването професор Зубайр Ахмед.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: