Производител на микросхеми прогнозира дефицит в индустрията

Производител на микросхеми прогнозира дефицит в индустрията Снимка: pixabay

На фона на пандемията и повишеното търсене на електроника се сформира дефицит в предлагането на чипове, който засегна широк спектър от индустрии

Главният изпълнителен директор на Intel очаква дефицитът да достигне своя връх през втората половина на 2021 г.

Съществуващият недостиг на чипове на пазара на електроника ще продължи да се влошава и ще достигне своя връх през втората половина на тази година, заяви изпълнителният директор на Intel Пат Гелсингър  в интервю за Bloomberg.

„Не мисля, че чип индустрията ще се върне към нормален баланс между търсене и предлагане до 2023 г.“, каза той в интервюто.  „Мисля, че нещата ще се влошат в най-различни индустрии, преди да се подобрят.“

На фона на икономическото възстановяване след спада по време на пандемията, търсенето на компоненти за електронни устройства се увеличи. Ситуацията се влоши от локдауна и по-бързия преход на населението към дигитализация на живота, съобщава агенцията. Това, според Гелсингър, допълнително ограничава способността на полупроводниковата индустрия да се справя с потока на поръчките.

Ситуацията засяга много области, от автомобилната индустрия до потребителската електроника, пише Bloomberg.

В дългосрочен план обаче индустрията с микросхеми ще отчете растеж, прогнозират от Intel. Според Гелсингър през следващото десетилетие то ще бъде стимулирано от развитието на 5G технологии, електрически превозни средства и изкуствен интелект.

Различни индустрии се сблъскаха с недостиг на чипове от началото на тази година. По-специално пострада и автомобилната индустрия. General Motors реши да съкрати производството си в САЩ, Канада и Мексико поради тази причина. Освен това такива концерни като Ford, Honda, Fiat Chrysler бяха принудени да предупредят инвеститорите или да забавят производството поради липса на микросхеми.

На свой ред Toyota обяви, че няма да прибягва до подобни мерки, тъй като предварително е увеличила запаса от необходимите микросхеми.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: