Автомобилни заводи затварят заради липса на полупроводници

Автомобилни заводи затварят заради липса на полупроводници Снимка: pixabay

Американският производител на автомобили General Motors ще спре работата на три завода в САЩ, Канада и Мексико и ще намали наполовина производството в завода си в Южна Корея

Причината е глобалният дефицит на полупроводници. Заводите в Канзас (САЩ), канадската провинция Онтарио и мексиканския щат Сан Луис Потоси ще бъдат спрени следващата седмица.

Компанията ще актуализира информацията за работата на предприятията веднъж седмично и очаква да компенсира обема на производството в бъдеще. Представители на General Motors обаче предупредиха, че през 2021 г. производствените планове може да бъдат осуетени.

Миналия месец компанията призна, че усеща последствията от недостига на полупроводници. Микросхемите се използват при производството на различни елементи на автомобилите и търсенето им нараства на фона на разширяването на продажбите на електромобили.

Освен това недостигът на полупроводници е предизвикан и от нарастване на търсенето на чипове за игрови конзоли и битова електроника по време на пандемията.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: