Дивата южна красота на село Рожен

Дивата южна красота на село Рожен

Сгушено в полите на Пирин под надвисналите пясъчни пирамиди, живописното селце е съчетание от омайна природа и средновековна история. Истинско място за мечтатели

Окъпано в слънце, китното старинно село изниква иззад последния завой на тесния път, водещ от Мелник. Животът тук тече без суетня и бързане сред магичен пейзаж, достоен за ръката на велик художник. 

Село Рожен е възникнало далеч назад във времето, много преди първото му отбелязване в XIV век в манастирските хроники като част от владенията на някогашната света обител „Св. Богородица Спилеотиса“. От богатия в миналото манастир край Мелник днес са останали само руини. Но Рожен със своите десетина постоянни жители продължава да радва гостите си с гъсто вино, мед, чудни домашни сладка и разкошни гледки.

Малкото на брой къщи са запазили автентичната си архитектура, а по чардаците им висят окачени шарени кратунки. Поминъкът на местните днес идва главно от производството на вино от прочутия сорт широка мелнишка лоза, виреещ само в този край.

На няколко сергии в центъра на селото те ще ви дадат да го опитате и ако искате, да си отнесете вкъщи. И не само тежко мелнишко вино, но и десертни вина от арония, малини, ягоди или боровинки, както и ароматни сладка от глухарчета, диви ягоди и растящите тук в изобилие едри смокини.

На десетина минути пеша от селото се намира и Роженският манастир. Смята се, че е основан през XIII век от деспот Алексий Слав, племенника на царете Асен, Петър и Калоян, който десетилетия наред владеел земите около Мелник. Преди да стигне до портите на манастира, пътят минава покрай една по-нова църква, „Св. св. Кирил и Методий“, и издигнатия току до нея гроб на войводата Яне Сандански.

Самият манастир е с богато изографисана стара църква, грижливо поддържан двор, заобиколен е от много цветя и създава усещане за истински покой и единение с всемира.

Ако разполагате с повече време и искате да се насладите на още красиви гледки, може да последвате някоя от екопътеките покрай него. Едната отвежда до Мелник, а другата до село Златолист и дома на пророчицата Преподобна Стойна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: