Централната банка смени шефовете на Банката за развитие

Централната банка смени шефовете на Банката за развитие Снимка: ББР

В надзора на ББР влизат Валентин Михов и Васил Щонов, а в управителния съвет - Цанко Арабаджиев, Владимир Георгиев и Крум Георгиев

Българската народна банка (БНБ) одобри новите членове на надзорния и управителния съвет на Българската банка за развитие (ББР), които бяха предложени от служебния министър на икономиката Кирил Петков. Те са вписани в регистъра по Наредба № 20 за издаване на одобрения за членове на управителни и надзорни съвети на кредитни институции.Това става след внимателна проверка на банковия регулатор и преценка, че те отговарят на изискванията, заложени в наредбата, и на практика е одобрение за назначение на заявените постове. 

Така Валентин Михов и Васил Щонов са новите представители на принципала – Министерството на икономиката, в надзорния съвет на ББР.

Цанко Арабаджиев и Владимир Георгиев са членове на управителния съвет и изпълнителни директори в държавната банка.

Крум Георгиев също е част от ръководството на ББР като член на управителния й съвет.

Веднага след като беше назначен за министър Кирил Петков издаде заповед за освобождаване на членовете на надзорния съвет Митко Симеонов и Велина Бурска, които обаче отказаха да се подчинят на заповедта на министъра. Причина за уволнението бяха изнесените фрапиращи данни за раздаваните от Банката за развитие особено големи кредити към малко на брой клиенти. Информацията беше изнесена съвсем в началото на мандата на служебното правителство, а двамата сменени надзорници отказаха да се явят пред Петков за обяснение.

След така заформения скандал БНБ заяви, че ще влезе в ББР за специализиран одит.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: