Целева надзорна проверка започва БНБ в Българската банка за развитие

Целева надзорна проверка започва БНБ в Българската банка за развитие Снимка: БНБ

От централната банка нарекоха създадената ситуация „безпрецедентна в надзорната практика“

БНБ започва целева надзорна проверка в Българската банка за развитие, след като оттам отказаха информация за раздадените кредити. Това съобщиха от националния банков регулатор в отговор на запитване на БНТ.

„Създадената ситуация на публичен конфликт между ръководството и акционера е безпрецедентна в надзорната практика на БНБ. По тази причина от утре централната банка започва целева надзорна проверка в ББР, въпреки че централната банка няма преки законови правомощия по отношение на одитните комитети в банките“, заявиха от Българската народна банка.

Дотук се стигна, след като по-рано днес служебният министър на икономиката Кирил Петков свика брифинг, за да обяви, че Управителният съвет на банката е отказал да предостави кредитните досиета на Одитния комитет, назначен от принципала - Министерство на икономиката. От ББР по-късно обявиха, че исканата информация е банкова тайна.

Още на 26 май служебният министър на икономиката смени състава на Одитния комитет с цел той да започне да извършва ефективен контрол върху ББР, тъй като според нейния устав това е органът, който следи финансовата отчетност, системите за вътрешен контрол и за управление на риска.

Отказът обаче на УС да предостави кредитните досиета на Одитния комитет, респективно на принципала, пречи на министъра на икономиката да добие представа за фактическото състояние на банката, а оттам да пренасочи финансов ресурс към новите мерки, които готви служебното правителство в подкрепа на бизнеса и за заетостта.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: