Ужилване от оса или пчела: Как да помогнем?

Ужилване от оса или пчела: Как да помогнем? Снимка: pixabay

В летните месеци ужилванията от тези насекоми не са редки. Как е правилно да се реагира в тези случаи според специалистите?

Ужилванията от тези насекоми са неприятни, но обикновено се разминават без сериозни последствия. Въпреки това, при хора с алергии към отровата на осите и пчелите, ужилването може да предизвика доста главоболия. 

Известно е, че пчелата ужилва, когато се почувства заплашена. Жилото й засяда в плътта и тя загива. За разлика от нея, осата е много по-агресивна и може да ужили жертвата си няколко пъти.

Ако страдате от алергия към тези ужилвания, както и при много бурна реакция, е важно незабавно да потърсите помощ.

При умерена локална реакция с възпаление на мястото на ужилването, придружено от болка и сърбеж, е добре да следвате тези инструкции, пише passionsante.be:

• Отстранете жилото. Ако сте попаднали на пчела, жилото й е останало в тялото ви и трябва да бъде възможно най-бързо извадено. Опитайте се да го повдигнете внимателно нагоре, без да го притискате, в противен случай рискувате то да изпусне още от отровното вещество. Осите жилят, без да оставят жило.

• Дезинфекцирайте областта на ухапването със сапун и хладка вода или с безалкохолен антисептик.

• Можете да успокоите болката, като внимателно приближите засегнатото място до източник на топлина (например сешоар или пламък на запалка) или като поставите затоплена кърпа. Противно на общоприетото схващане, не бива да използвате студен компрес или кубчета лед, тъй като това ще позволи на отровата да остане по-дълго в кожата.

• Сърбежът може да бъде облекчен с антихистаминов крем или мехлем.

При остра реакция прилагането на кортизон намалява риска от възпаление и алергични реакции впоследствие. В случай на алергична астматична атака може да се използва бронходилататор (спрей или впръскване), а при пациенти, които са имали предишна алергична реакция и при опасност от анафилактичен шок, може да се приложи локална инжекция с епинефрин като средство за първа помощ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: