Анджелина Джоли стана посланик на световния проект „Жени за пчелите"

Анджелина Джоли стана посланик на световния проект „Жени за пчелите"

Програмата стартира на 21 юни във Франция, тя е съвместна инициатива на френската парфюмерийна къща Guerlain и ЮНЕСКО

Курсът започва на 21 юни във френската Обсерватория по апиология OFA в района на Сент Бов, Франция. Проектът е съвместен между ЮНЕСКО и една от най-старите парфюмерийни къщи в света  - „Герлен" (Guerlain). Програмата е с продължителност пет години. 

Тренингите ще се провеждат на територията на биорезервати във Франция, Италия, България - по конкретно - в Централния Балкан, Етиопия, Руанда. В тях ще се включват пчелари от различни страни, в това число от Русия, Етиопия и Камбоджа. 

Организаторите планират да обучат 50 жени. Всяка година те ще преминават 30-дневен тренинг, по време на който ще получат основните теоретични и практически знания по всички аспекти на пчеларството, а също и как професионално да управляват пчелин.

За посланик на програмата е избрана актрисата Анджелина Джоли. „Когато жените придобиват навици и знания, тяхно призвание става да помогнат и възпитават и други хора, коментира Джоли. Ще се радвам да се срещна с жени от целия свят, които ще вземат участие в тази програма. С нетърпение очаквам възможността да се запозная с тях и да науча за тяхната култура, за околната им среда, а също и за пчелите. Надявам се, че обучението ще укрепи независимостта и икономическото положение на жените", добави актрисата, цитирана от style. 

Целта на програмата „Жени за пчелите" е да се разширят техните възможности чрез професионални познания и по този начин да си осигурят стабилна работа. Пчеларството може да осигури доходи на жителите от тези райони, където земеделието е слабо развито. 
След завършването на курса участничките ще станат членове на международна мрежа на жените пчелари.

Програмата освен това предвижда към 2025 г. да изработи 2500 кошера и да завъди 125 милиона пчели в 25 резервата, които са под егидата на ЮНЕСКО. 

Бел. ред: При успех от реализацията на този проект можем да очакваме и още един положителен ефект. През последните десетилетия заради масовото използване на химически препарати в земеделието пчелите по целия свят застрашително намаляват. Така че това може да е един от начините за спасяването им, от което зависи реколтата на много селскостопански култури, а оттам - и изхранването на човечеството. 
 

Със съкращение

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: