Осите, наравно с пчелите, са ценни за икономиката, екосистемите и човека

Осите, наравно с пчелите, са ценни за икономиката, екосистемите и човека Снимка: pixabay

В ново изследване учените са събрали данни от повече от 500 научни статии, за да разгледат как 33 000 вида жилещи оси допринасят за екосистемата и икономиката, пише onlinelibrary.wiley.com

Свикнали сме да мразим осите и да обичаме пчелите, тъй като последните опрашват културите и произвеждат мед. Това разделение обаче се дължи на незнанието на ролята на осите в екосистемата.
   Сейриан Самнер, професор и водещ автор

Осите не са достатъчно добре изучение в сравнение с други насекоми, само учените започват да разбират тяхната ценност и значение, казват авторите. В нова работа те са разгледали основните функции на пчелите, както и тяхната глобална роля в живота ни.

Осите са хищници. Тези насекоми се занимават с биоконтрол, те защитават селскостопански култури на стойност 416 милиарда долара годишно. 

Тези насекоми обаче регулират популациите на членестоноги като листни въшки и гъсеници, които увреждат посевите. Видовете самотни оси са склонни да се борят със специфичен вредител, а групите оси ловят едновременно голям брой видове.

Изследователите казват, че осите могат да се използват за борба с вредителите в развиващите се страни, особено в тропическите. За да направят това, фермерите трябва да си внесат популации от местни видове оси: това може да се направи с минимален риск за околната среда.

Осите също така опрашват, както го правят пчелите. Авторите пишат, че са открили как осите са посетили 960 растителни вида и 164 от тях са напълно зависими само от тяхното опрашване. Това са, например, някои видове орхидеи.

Много оси също са универсални опрашители, които посещават голямо разнообразие от растения, затова изследователите казват, че те биха могли да служат като резервни опрашители, ако растението загуби своя местен първичен опрашител.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: