Нови предизвикателства пред световната икономика

Нови предизвикателства пред световната икономика Снимка: weather.com

Пандемията COVID-19 е довела до около 4,2% спад на БВП в големите западни икономики

Дългосрочният и двойно по-голям риск пред световната икономика обаче са климатичните промени, посочва изследване на Oxfam и Swiss Re Institute. Прогнозите му са, че ако температурите се повишат с 2,6 градуса, през следващите 30 години страните от G7 ще губят по 8,5% от БВП годишно. 

Акцентът в изследването е идеята „мерки, преди да е станало късно”, с други думи - решителни стъпки за намаляване на замърсяващите производства в силните икономики и помощ за развиващите се страни да направят същото, тъй като има голям риск след удара, нанесен от COVID-19, най-крехките икономики да се насочат към стабилизиране с използването на изкопаеми горива. Такива страни трябва да бъдат подпомогнати не само с ваксини, а и като се насърчи възобновяването на икономиките им по начин, който ще ограничи евтините, но замърсяващи производства, се казва в изследването. 

На предстоящата среща на страните от G7, която ще започне в края на тази седмица в Корноул, Великобритания като домакин се готви да предложи по-строга политика по отношение на производството и потреблението на енергия. Целта е да се ограничи влиянието на енергодобива от изкопаеми горива върху глобалното затопляне, като мерките към опустошителните за природата производства (напр. въгледобива) се решават с участието и подкрепата на силните икономики. Заедно с това ще се търсят ефективни пътища за стимулиране на по-екологично енергийно потребление. 

Друг проблем, който спешно трябва да се реши, са новите предизвикателства в замърсяването на планетата, след като пандемията предизвика увеличаване на употребата на пластмаса, а рециклирането на предпазни маски, спринцовки и други защитни средства се превръща в глобален проблем.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: