Технология с полени ще пази пчелите от инсектициди

Технология с полени ще пази пчелите от инсектициди Снимка: pixabay.com

Време е да повярваме, че ако пчелите изчезнат, ще изчезнем и ние

Сигурно всеки вече е чел или чувал тези мрачни предсказания. И те са верни. Пчелите наистина са застрашен вид в световен мащаб. Най-сериозната заплаха за тях са някои химикали от групата на нуклеотидите или органофосфатите например. Те се използват като съставки в широко прилагани пестициди, от които и дивите, и медоносните пчели отслабват, дезориентират се, губят се и в крайна сметка умират от изтощение. Смята се, че именно заради това пчеларите всяка година губят около една трета от кошерите си. Пестициди от този тип са забранени в някои страни – но все още в много малко. 

Проблемът с пчелите действително застрашава цялата хранителна верига на планетата не само заради безценния мед, но и заради огромната роля на пчелите при опрашването на цъфтящите растения. Това е накарало един от най-престижните американски университети от Бръшляновата лига - Корнелския - да се заеме с разрешаването на проблема, съобщава  enn.com. Екип на университета е разработил технология, която предоставя на пчеларите и фермерите антидот срещу смъртоносните за пчелите пестициди. Разработката е вдъхновена от полените и използа микрочастици със специален състав ензими, които защитават пчелите от  органофосфатите.

Изследването е установило, че восъкът и полените в 98% от пчелните кошери в САЩ са замърсени средно с по 6 пестицида, което дори да не ги трови директно, отслабва имунитета им срещу различни гъбични заболявания и патогени. В същото време пчелите опрашват посеви, чиято реколта съставлява една трета от храната, която ядем. Решението е в храната им (напр. полени или захарен сироп) да се добавят микрочастиците, като по този начин ще се детоксикират самите пчели и ще се обеззаразят кошерите.

Публикация в сп. Nature Food от края на май разкрива, че след първоначалното откритие на университетския екип технологията е усъвършенствана и адаптирана за ефективна защита на пчелите срещу всякакви инсектициди. Тази разработка е дело на американската компания Beemmunity (щата Ню Йорк), също вдъхновена от идеята за спасяването на трудолюбивите насекоми.

Пчели, насекоми, птици, пеперуди, прилепи – всички тези създания имат нещо общо: те опрашват растенията, те са полинатори, освен това допринасят за биоразнообразието на планетата и най-важно – осигуряват прехраната ни. Така че  оцеляването ни зависи от тях.  Време е да го осъзнаем не само като урок от учебника по естествени науки, а като реална практика.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: