„Положителната самота“ или как можем да се чувстваме добре в уединение

„Положителната самота“ или как можем да се чувстваме добре в уединение Снимка: pixabay

Хората често се страхуват да останат сами, но самотата понякога може да донесе неподозирани ползи и да спомогне за нашето вътрешно благополучие

Разкъсвани между семейството, приятелите, работата и социалните мрежи, ние разполагаме с малко време, което да посветим на самите себе си. На самотата обикновено се гледа с лошо око и тя се представя в мрачни краски, но в действителност, според специалистите, тя може да ни помогне в няколко направления, припомня Madame Le Figaro.

Незаменимото уединение

Желанието да прекарваме време с други хора е естествено, но е важно също така да постигнем равновесие, отделяйки мигове и за себе си. Според психолозите, когато постоянно сме в компанията на други хора, ние неизбежно търпим нечие влияние и покрай всички тези взаимоотношения губим връзката със собственото си Аз. 

„Да отделиш време, за да останеш насаме със себе си, е източник на удовлетворение – така за известно време се отдалечаваш от това, което се случва в света около теб. Вместо това се съсредоточаваш в собствения си живот, надникваш вътре в себе си. Това насърчава и определена интроспекция и самоанализ “, обяснява психотерапевтът Ерве Манян. Уединението ви позволява да опознаете по-добре своя собствен свят и да осъзнаете сигналите, които ви изпраща вашето тяло. Такива телесни усещания, като мускулно напрежение, умора или пък, напротив, успокоение, в които ние обикновено не се вслушваме, защото непрекъснато сме в движение и сме заобиколени от други хора.

Дайте воля на емоциите си

Самотата също така може да ви насърчи да опознаете своите емоции. Опознавайки себе си, в крайна сметка ние стигаме до приемането на нещата такива, каквито са. Ставаме по-отворени към различните ситуации и хора, научаваме се на търпение и толерантност. „Когато свикнем да преживяваме нещата сами, ние реагираме по-спокойно и не се опитваме на всяка цена да ги изживеем чрез и с другите“, казва Ерве Манян. И не на последно място, научаваме се да изживяваме пълноценно настоящия момент нещо, което мнозина не могат да направят, тъй като постоянно са обсебени от различни опасения за бъдещето или са потопени в своите спомени за миналото.

Самотата си е спечелила лоша репутация и не всеки е в състояние да прекарва времето си сам. За това има и основателни причини. Например някои са имали негативен опит като деца: не малко от нас са чували заплашителното „Наказан си, отиваш в стаята си“. Тази универсална фраза, изричана от много родители, на пръв поглед изглежда безобидна, въпреки това обаче тя прави директна връзката между самотата и наказанието. За детето да остане само, означава да бъде изключено от семейния и социалния кръг. Следователно мнозина възрастни в своя зрял живот се стараят да не оставят много място за самотата в тяхното ежедневие. Но си струва да опитате, съветват специалистите. Това, което ще ви донесе самотата, може да бъде много ценен опит за вас.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: