„Положителната самота“ или как можем да се чувстваме добре в уединение

„Положителната самота“ или как можем да се чувстваме добре в уединение Снимка: pixabay

Хората често се страхуват да останат сами, но самотата понякога може да донесе неподозирани ползи и да спомогне за нашето вътрешно благополучие

Разкъсвани между семейството, приятелите, работата и социалните мрежи, ние разполагаме с малко време, което да посветим на самите себе си. На самотата обикновено се гледа с лошо око и тя се представя в мрачни краски, но в действителност, според специалистите, тя може да ни помогне в няколко направления, припомня Madame Le Figaro.

Незаменимото уединение

Желанието да прекарваме време с други хора е естествено, но е важно също така да постигнем равновесие, отделяйки мигове и за себе си. Според психолозите, когато постоянно сме в компанията на други хора, ние неизбежно търпим нечие влияние и покрай всички тези взаимоотношения губим връзката със собственото си Аз. 

„Да отделиш време, за да останеш насаме със себе си, е източник на удовлетворение – така за известно време се отдалечаваш от това, което се случва в света около теб. Вместо това се съсредоточаваш в собствения си живот, надникваш вътре в себе си. Това насърчава и определена интроспекция и самоанализ “, обяснява психотерапевтът Ерве Манян. Уединението ви позволява да опознаете по-добре своя собствен свят и да осъзнаете сигналите, които ви изпраща вашето тяло. Такива телесни усещания, като мускулно напрежение, умора или пък, напротив, успокоение, в които ние обикновено не се вслушваме, защото непрекъснато сме в движение и сме заобиколени от други хора.

Дайте воля на емоциите си

Самотата също така може да ви насърчи да опознаете своите емоции. Опознавайки себе си, в крайна сметка ние стигаме до приемането на нещата такива, каквито са. Ставаме по-отворени към различните ситуации и хора, научаваме се на търпение и толерантност. „Когато свикнем да преживяваме нещата сами, ние реагираме по-спокойно и не се опитваме на всяка цена да ги изживеем чрез и с другите“, казва Ерве Манян. И не на последно място, научаваме се да изживяваме пълноценно настоящия момент нещо, което мнозина не могат да направят, тъй като постоянно са обсебени от различни опасения за бъдещето или са потопени в своите спомени за миналото.

Самотата си е спечелила лоша репутация и не всеки е в състояние да прекарва времето си сам. За това има и основателни причини. Например някои са имали негативен опит като деца: не малко от нас са чували заплашителното „Наказан си, отиваш в стаята си“. Тази универсална фраза, изричана от много родители, на пръв поглед изглежда безобидна, въпреки това обаче тя прави директна връзката между самотата и наказанието. За детето да остане само, означава да бъде изключено от семейния и социалния кръг. Следователно мнозина възрастни в своя зрял живот се стараят да не оставят много място за самотата в тяхното ежедневие. Но си струва да опитате, съветват специалистите. Това, което ще ви донесе самотата, може да бъде много ценен опит за вас.

Последвайте ни в ТЕЛЕГРАМ

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: