Отговорете си на тези 4 въпроса и ще научите как да водите по-дълъг и изпълнен със смисъл живот

Отговорете си на тези 4 въпроса и ще научите как да водите по-дълъг и изпълнен със смисъл живот Снимка: Pixabay

Те ще ви помогнат да отделите наистина важните и съществени неща в своя живот.

Дан Бютнер изучава със своя екип различни общности по света, чиито възрастни членове живеят жизнени и енергични до рекордна възраст. На база проучванията си той извежда четири основни въпроса, които могат да ни помогнат да надникнем в себе си и да си дадем равносметка какво ни е нужно: „Какво обичам да правя?", „В какво съм добър?", „Какво ми позволява да живея според своите ценности?“ и „Какво мога да получа от това?"

Бютнер споделя, че на японския остров Окинава за първи път е чул термина за тази житейска философия – ikigai. Това, както му обясняват местните жители, е причината да се будим сутрин и да започваме новия ден.

Интересното е, че на Окинава не съществува дума за пенсиониране. Вместо това тази идея за ikigai белязва целия живот на местната общност. На Окинава жените живеят най-дълго в света, а мъжете, които също са дълголетници, водят толкова активен начин на живот, че на 102 години отиват с мотора си на работа, цепят дърва и могат да победят на борба значително по-млади противници.

И докато според проучванията само около 30% от американците всъщност харесват работата си, то на Окинава подобно нещо е немислимо. Там хората знаят, че работата представлява важна част от живота, защото прекарваме на работа по-голямата част от часовете, в които сме будни. Следователно тя формира голяма част от нашето щастие, респективно липсата на такова. Така че, запитайте се какво обичате да правите, така имате шанс да си намерите работа, която наистина отговаря на вашите интереси и страсти.

При това ikigai е не просто да преследваш своята страст, но също така включва и елемент на отговорност. Затова подобно на окинавците открийте вашия ikigai, какво искате да изпълва вашия ден, за да бъде той пълноценно изживян. Защото дори науката ни казва, че откриването на своята страст увеличава общото ни удовлетворение от живота и допринася за това да се чувстваме по-щастливи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: