Актуална информация за епидемичната обстановка на 19 май 2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 19 май 2021 г. Снимка: Getty Images

Обобщение на събитията от деня

У нас:

Нито един положителен случай на COVID-19 не е регистриран за последното денонощие в Кюстендил и общината, коетo не се е случвало от месеци, казаха от областния кризисен щаб. Новите случаи за областта са 12.

В Covid отделението на болницата в град Кюстендил са хоспитализирани 10 души. От тях трима пациенти са на интензивно лечение, останалите са в средно тежко състояние. Само допреди по-малко от месец в двете Covid отделения имаше настанени за лечение над 80 пациенти.

Данните за България:

457 са новите случаи на коронавирус у нас. Положителни са малко над 3% от направените 13 794 теста, сочат данните на Единния информационен портал.

През изминалото денонощие са починали 36 души. Хоспитализираните са 4379, от тях 485 са в интензивни отделения. Като излекувани са отчетени 2782.

Най-много са новозаразените в София-град – 67. Следват областите Варна (39), Пловдив (35) и София (32). 

Националната информационна система показва, че медицинските служители, при които е потвърден новият коронавирус у нас, са общо 13 363. Нови 13 случая са регистрирани през изминалото денонощие.

Поставени са 26 071 дози ваксини. Така общият им брой става 1 161 048. Със завършен ваксинационен цикъл вече са 440 924 души.

Зелените коридори за ваксинация отново функционират, като от понеделник до четвъртък с приоритет ще бъдат имунизирани възрастните хора над 60 години и тези с хронични заболявания.

Отпадна забраната за провеждане на присъствено обучение във висшите учебни заведения. Спортните състезания ще се провеждат при заемане на не повече от 50% от местата за публика и при спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м, както и носене на защитни маски за лице.

Очаква се утре лидерите на Европейския съюз да подновят преговорите си за европейския здравен сертификат, след като снощи не беше постигнато окончателно споразумение за схемата, по която ще се издава документ, целящ да облекчи пътуването в рамките на Европейския съюз.

По света:

Лидерите на ЕС не успяха снощи да постигнат окончателно споразумение по схемата за европейския здравен сертификат, предаде ДПА. Според страните, които са ключови туристически дестинации в ЕС, сертификатът е жизненоважен за предстоящия летен туристически сезон.

Преговарящите от Европарламента, Еврокомисията и правителствата на страните членки ще подновят преговорите утре, съобщиха от португалското председателство.

Очаква се европейският здравен сертификат да облекчи пътуването в рамките на блока до края на юни, въпреки че пандемията продължава, а притесненията от вируса остават сериозни, отбелязва ДПА.

Документът трябва да доказва, че човек е с негативен тест, наскоро е прекарал вируса или е ваксиниран. Това би трябвало и да е основата за премахването на изискванията за карантина, които в момента важат за повечето пътувания в ЕС. Все пак остава на решението на всяка една от 27-те страни членки да реши какви предимства ще носи сертификатът в рамките на границите й.

Задължително ваксиниране се въведе в Гърция за част от служителите в пожарната. Има вероятност да се поставят на задължителна имунизация и работещите в други държавни компании. Въвежда се задължително ваксиниране на всички работещи в Специалната служба за борба с бедствията, съобщават от правителството.

Аргументите за това решение са, че тези екипи участват в спасителни акции и в чужбина, което налага задължително да са ваксинирани. Нежелаещите да си поставят ваксина ще бъдат премествани в други звена. Това е първата заповед за задължително ваксиниране в държавния сектор в Гърция.

Премиерът Кириакос Мицотакис заяви пред гръцките медии, че се обмисля да се въведе задължително ваксиниране на всички, работещи в здравния сектор, защото те ежедневно са в рискова среда.

В медиите се появиха изявления на държавни служители в различни сектори, като например учителите, които се страхуват, че и при тях ще се въведе задължителна имунизация. Засега масовото ваксиниране в Гърция е с очакване за над 5 милиона имунизирани поне с една доза до края на този месец.

От полунощ Австрия премахна карантината за пристигащите от България, които представят документ за ваксинация, отрицателен тест или сертификат за преболедуване на COVID-19. В случай че влизащите в Австрия не разполагат с един от трите документа, трябва в рамките на 24 часа да си направят PCR тест на място за собствена сметка. Деца до 10 г. няма да бъдат тествани.

Здравните власти в Малави изгориха 19 610 дози ваксина с изтекъл срок „АстраЗенека“, заявявайки, че ще уверят обществеността, че ще получи безопасни препарати, предаде Би Би Си.

Малави е първата африканска държава, която прави публично това. Световната здравна организация първоначално публично призова страните да не унищожават дозите с изтекъл срок, но впоследствие промени съвета си.

Ваксинацията в Малави върви слабо и здравните власти се надяват с това решение да засилят публичното доверие. Страната с население от 18 млн. души е регистрирала 34 232 случая на коронавирус, от които 1153 фатални.

60% от възрастните америкнци са получили вече най-малко една доза коронавирусна ваксина. В допълнение към това и повече от 4,1 милиона юноши на възраст от 12 до 17 години също имат вече поставена първа доза. През последните две седмици 51% от ваксинираните в САЩ са цветнокожи. Това е повече от 40% от населението, което тези групи представляват.

Въпреки това специалистите смятат, че все още общият брой на ваксинираните американци е недостатъчен, за да бъде спряно разпространението на коронавируса. Мнението е, че ваксинирането на населението трябва да бъде равномерно в цялата страна, за да има ефект.

Сега с разпускането на мерките на много места се промениха изискванията за носене на маски от хората с ваксина, но при недобросъвестно отношение и сваляне на мaските и от хора без ваксина това създава опасност от заразяване и от ново разпространение на вируса.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: