Актуална информация за епидемичната обстановка на 17 май 2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 17 май 2021 г.

У нас 

От днес започват работа зелени коридори в 8 общински диагностично-консултативни центрове в София. Тези общински лечебни заведения ще се включат и в организацията за разпределяне на ваксини към личните лекари. Така ще се даде възможност да се избегнат струпванията и напрежението пред столичната РЗИ. Личните лекари ще получават заявените ваксини от пунктове в следните общински ДКЦ: 8, 11, 12, 13, 17, 18, 20 и 24. Ще бъдат разкрити специални телефони, на които предварително да се записва всеки, който желае ваксинация. Очаква се тази седмица да заработи електронната система на столичната Pайонна здравна инспекция, през която общопрактикуващите лекари ще заявяват ваксини и ще получават информация. 

20 000 души са прегледани от началото на годината в Covid зоните на 9 ДКЦ-та в София. 5800 от тях са били с COVID-19, съобщи заместник-кметът по здравеопазването в София Дончо Барбалов. Той инспектира работата в зеления коридор на едно от осемте общински ДКЦ-та, където днес започва свободна ваксинация за всички желаещи.  

Директори на училища от Съюза на работодателите в системата на народната просвета поискаха от 1 юни всички ученици да се върнат в клас. От днес в класните стаи за присъствено обучение се връщат учениците от 7-и, 8-и и 10-и клас, които учат в електронна среда от 26 април. За дванадесетокласниците учебната година приключи в петък. Учениците от началния етап от 1. до 4. клас  продължават да учат присъствено без прекъсване от 12 април. И занапред остава възможността за провеждане на присъствени учебни занятия за всички ученици от 5. до 11. клас в паралелки, които са единствени в съответния випуск на училището.  

Данните за България 

151 са новите случаи на коронавирус у нас при направени 4309 теста през изминалото денонощие, показват данните на Единния информационен портал към полунощ. Положителните проби са 3,5% от изследваните. В болница се лекуват 4858 души, 499 от тях са настанените в интензивни отделения. 9 души с COVID-19 са починали, като излекувани са посочени 148 души. Най-много са новозаразените в Бургас – 29. Следват областите София-град с 25 и Варна с 22 новозаразени. 

3390 са поставените дози ваксина през изминалото денонощие. С тях броят на поставените ваксини у нас надхвърли 1,116 млн. Две дози ваксина вече имат близо 417 000 души.  

По света 

От днес в Обединеното кралство стартира третата, предпоследна фаза за излизане от локдауна на фона на известни притеснения от индийския вариант на коронавируса. Отпадат много ограничения в Англия, Уелс и големи части на Шотландия. Разрешено е събирането по домовете на до 6 души от различни домакинства, както и консумацията в пъбовете и ресторантите на закрито. Роднини и близки вече могат да се прегръщат. Пада и забраната за пътувания в чужбина. Правителството изготви така наречен зелен списък с 12 дестинации, при завръщане от които хората може да не се самоизолират, но ще трябва да си направят два теста в рамките на седмица. Отварят врати музеи, кина, театри, концертни зали и стадиони. Днес наистина е голям ден за ресторантьорството и хотелиерството, където се очаква на работа да се завърнат около 1 милион души. 

В 5 ч. сутринта (и българско време) се прекратява локдаунът, който бе в сила в Турция от 29 април до днес, съобщава БТА. В страната започва етапът на нормализация, който се предвижда да продължи до 1 юни. 
Турското министерство на вътрешните работи публикува наредба за правилата, които ще бъдат валидни по време на етапа на нормализирането. Те няма да са много по-различни от досегашните. Задължително остава носенето на маска от гражданите от всички възрасти, а също - и спазването на физическа дистанция. Ще продължи и вечерният час, с тази разлика, че вместо в 19 ч. както досега, ще започва в 21 ч. 
Остава забраната за излизане на гражданите от вкъщи през уикендите, с изключение на тези, които имат специално разрешение. Учебните заведения остават затворени, като учениците от всички класове ще учат онлайн до края на настоящата учебна година на 2 юли. Ваксинираните с две дози ще имат право да се движат свободно, но неваксинираните ще могат да излизат само между 10 и 14 ч. Възстановяват се междуградските пътувания със самолет, влак и автобус. Магазините за хранителни стоки ще бъдат отворени през седмицата, но ще остават затворени в неделя. Отварят се фризьорските салони, магазините, офисите, работилниците, ателиетата за конфекция и други, с работно време 7-20 ч. Остават затворени спортните обекти, спа центровете, салоните за масажи, басейните. Ресторантите и кафетериите ще продължат да предлагат кетъринг. 

Пътна полиция в Гърция предупреждава, че все още е в сила наредбата за задължително носене на маски в личните автомобили. Пътуването без маска е допустимо и не подлежи на санкция, само ако в автомобила пътуват роднини, които живеят на един адрес. Нарушението се наказва с глоба от 300 евро за всеки пътник. Като част от усилията за изграждане на солидна стена на имунитет срещу COVID-19, правителството обмисля поредица от мерки и допълнителни стимули за ускоряване на ваксинациите, съобщи в. „Катимерини". Политиката на правителството ще предвижда, че хората просто ще трябва да представят сертификат за ваксинация, за да могат свободно да влизат в ресторанти, барове, кина, театри, места за забавление, както и транспортни средства, като самолети и кораби. Тези, които нямат посочения сертификат, ще трябва да представят отрицателен молекулярен, бърз или само тест за достъп до тези места. Последният вариант ще включва чести неудобства, но също така и значителни финансови разходи, тъй като тестовете няма да се предоставят безплатно от държавата за целите на свободното време. 

По-богатите държави трябва да отложат плановете си за ваксинация на деца и тийнейджъри и вместо това да дарят доставки на страни с ниски доходи. Това заяви ръководителят на Световната здравна организация Тедрос Аданом Гебрейесус, съобщава ВВС. Той призова страните да доставят повече ваксини за глобалната схема за справедлив достъп Covax, тъй като разпределението на медикаментите в глобален мащаб остава неравномерно. „В страните с ниски и средни доходи доставката на ваксини COVID-19 не е достатъчна дори за имунизиране на здравните работници, а болниците са затрупани с хора, които се нуждаят спешно от животоспасяващи грижи", заяви Гебрейесус. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: