Актуална информация за епидемичната обстановка на 06.05.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 06.05.2021 г. Снимка: pixabay

 У нас:

Здравният министър Костадин Ангелов съобщи на брифинг, че е свалил ограничението до 15 души за групови събирания и тържества като сватби, балове и пр.

Има възможност да продължим зелените коридори и след 9 май, това зависи от броя дози, с които разполагаме, каза Ангелов. Това би означавало да не се включва отново електронната система за записване за час за ваксинация.

До момента в България не са установени индийски, южноафрикански и бразилски вариант на вируса, докладва проф. Тодор Кантарджиев.

1635 са новите случаи на коронавирус у нас. Положителни са 11% от направените 14 948 теста през изминалото денонощие, показват данните в Единния информационен портал.

Починали от COVID-19 през последното денонощие са 164 души. Излекувани са 2669 души.

В момента в болница са 6158 пациенти с коронавирус, 599 от тях в интензивни отделения.

По света:

Сръбските власти решиха да възнаграждават финансово гражданите, за да се ваксинират срещу коронавирус. Всеки гражданин на възраст над 16 години, който получи ваксина срещу COVID до 31 май, има право на парична помощ в размер на три хиляди динара (около 30 долара).

Специалният пратеник на Световната здравна организация за COVID-19 Дейвид Набаро предупреди, че времената ще бъдат много трудни в голяма част от света.

Според Набаро пандемията от коронавируса се разпространява все по-бързо и по-бързо в региони, където тестването е ограничено или изобщо не е налице, така че официалната статистика за COVID-19 е силно подценена.

Тя е по-голяма от всякога, тя е по-ожесточена, причинява повече скръб от всякога“, каза още Набаро.

Долната камара на германския парламент отмени редица коронавирусни ограничения за хора, които са ваксинирани срещу новия коронавирус или са го преболедували, предаде ДПА, цитирана от bTV.

Новата мярка позволява на тези хора да се срещат без ограничения в броя на участниците в събиранията. Освен това те няма да бъдат броени при събирания с неваксинирани, тоест ще се гледа само броят на неваксинираните при проверка дали са спазени лимитите за брой участници.

В Европейския съюз днес всяка секунда 30 души получават ваксина против COVID-19. Това съобщи председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, предаде БТА.

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 153,9 милиона души, от които над 3,2 милиона са починали.

Според университета „Джонс Хопкинс" в света са се заразили над 155,2 милиона души, над 3,2 милиона са починали.

Лидер по брой потвърдени случаи остават САЩ, където са открити 32,55 милиона заразени.

На второ място е Индия (21 милиона), на трето - Бразилия (14,9 милиона), на четвърто - Франция (5,76 милиона), на пето - Турция (4,95 милиона).

Генералният директор на СЗО Тедрос Аданом Гебрейесус приветства действията на администрацията на американския президент Джо Байдън, която подкрепи отказа от патенти за ваксини срещу коронавирус, с цел премахване на пречките за производството на лекарства в света.

„Това е важен момент в борбата срещу COVID-19“, каза той.

Индия постави нов рекорд по брой нови случаи на коронавирусна инфекция и смъртни случаи от COVID-19: през последните 24 часа в страната са открити 412 262 случая на COVID-19, а 3980 души са починали. Общият брой на случаите от началото на пандемията надхвърли 21,07 милиона, смъртните случаи - 230,1 хиляди.

Швейцария, която е с население от 8,6 милиона души, в сряда прехвърли прага от 10 000 починали от коронавирус от началото на пандемията, съобщи Франс прес.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: