Всеки втори човек в света е с намалени доходи заради пандемията

Всеки втори човек в света е с намалени доходи заради пандемията

Страните с ниски доходи и жените са особено засегнати, показва проучване

Един на всеки двама души в световен мащаб е претърпял спад в доходите си поради коронавируса. Това съобщава Reuters, като се позовава на изследване на американската компания Gallup. Хората в страни с ниски доходи са особено засегнати от загуба на работни места или съкращаване на работното им време, показват изследванията. 

Проучването включва 300 000 души в 117 държави. То установява, че половината от хората печелят по-малко поради прекъсванията и ограниченията заради пандемията от COVID-19. Тенденцията засяга 1,6 милиарда възрастни в световен мащаб. „В световен мащаб процентите варират от 76% в Тайланд до 10% в Швейцария“, казват изследователите в изявление. 
Проучването на Gallup установи още, че повече от половината от анкетираните са заявили, че временно са спрели да работят по своята професия или бизнес. 

В Боливия, Мианмар, Кения, Уганда, Индонезия, Хондурас и Еквадор повече от 70% от анкетираните казват, че са получили  по-малко доходи в сравнение с периода преди глобалната здравна криза. В САЩ тази цифра е 34%. Страните, в които хората са най-малко склонни да кажат, че са спрели да работят, са предимно развити страни с високи доходи. Един от всеки 10 от тези, които са имали работа в Австрия, Швейцария и Германия, са заявили, че са спрели да работят временно. Само 3% от анкетираните в Швейцария са загубили работата си или бизнеса си. В САЩ този процент е 13%.  

Проучване на международната благотворителна организация Oxfam отбелязва, че пандемията е струвала на жените по света 800 милиарда долара загубени доходи.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: