Актуална информация за епидемичната обстановка на 02.05.2021 г.

Актуална информация за епидемичната обстановка на 02.05.2021 г. Снимка: pixabay

По света:

Според СЗО броят на хората, заразени с коронавирус в света, е надхвърлил 150,9 милиона души, от които над 3,17 милиона са починали. 
Според университета „Джонс Хопкинс" в света са се заразили повече от 152,28 милиона души, над 3,19 милиона са починали.

Лидер в броя на потвърдените случаи остават САЩ, където са идентифицирани 32,39 милиона заразени. На второ място е Индия (19,55 милиона), на трето - Бразилия (14,72 милиона).

Индийското правителство е било информирано предварително за високата заразност на новия щам на коронавирус SARS-CoV-2, открит в страната, но не е предприело никакви мерки за ограничаване на епидемията, предаде Ройтерс, като се позова на свои източници

Канадските власти отложиха използването на първата партида ваксина от американската компания Johnson & Johnson. Решението беше взето, след като стана известно, че препаратът е произведен в завода Emergent в Балтимор, където преди това са били развалени 15 милиона дози ваксина на Johnson & Johnson.

През изминалия ден в Индия бяха диагностицирани 401 993 нови случая на инфекция с COVID-19, които се превърнаха в световен рекорд от началото на пандемия за една държава. През изминалия ден в страната 3523 души са починали.

 

Еврокомисарят по околната среда Виргиниус Синкевичус призова страните от Евросъюза да наблюдават и отпадъчните води за наличие ня COVID-19 през следващите шест месеца.

У нас:

И днес зелените коридори бяха отворени и здравни заведения приемаха желаещите да се ваксинират срещу коронавирус. Пред някои от тях имаше опашки.

В част от болниците обаче работното време бе съкратено. Пунктът във Военномедицинска академия беше отворен до 13,00  часа, а в Александровска болница - до 14,30 часа.

Най-дълго бе работното време в Александровска болница и „Пирогов" - до 17,00 часа днес, и в пункта на Медицинския институт на МВР - до 19,00 часа.

12 287 души се ваксинираха за денонощие след отварянето на „зелените коридори" в петък. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: